15.7 C
Komló
2024. február 26.
KezdőlapHírekElcserélhetjük Határtetőt Mánfával

Elcserélhetjük Határtetőt Mánfával

Komló-Mánfa – Komló és Mánfa önkormányzata közös megállapodás után határozatot fogadott el a budafai meddőhányó és a határtetői területek cseréjéről.


A csere folytán Komlóhoz kerülne a budafai meddőhányó, amely az ott létesülő napelem park miatt hasznos a városnak, Mánfa pedig visszakapná az 1992-ben elcsatolt határtetői területet.
A változások a Komló és Pécs közötti főutat nem érintenék, így a komlói kerttulajdonosok továbbra is helyi járatos bérleteikkel tudnának majd közlekedni.

A csere Mánfának is előnyös lenne

A közigazgatási határok változása összesen 42 főt érintene. A Mánfához csatolt területekkel a község lakosságának száma 38 fővel nőne, ezáltal magasabb összegű – lakosságszámhoz kötött támogatásokat pályázhatna meg a község.

A tervezett új közigazgatási határok forrás: komloonk.hu

Az átcsatolt területtel együtt megnövekedő kommunális költségek fedezésére az előterjesztés szerint Komló a napelem parkból befolyó éves iparűzési adó 10%-át átadná a mánfai önkormányzatnak.
A zártkerti ingatlanok lakói, Mánfához történt csatolásuk után mentesülnének az építményadó alól, tekintettel arra, hogy a helyi önkormányzatnál nincsen ilyen adónem.

Az eljárás költségeit az önkormányzatok 3 millió forint körüli összegre becsülik, melynek 90%-át Komló, 10%-át pedig Mánfa önkormányzata állja.

Mindebbe azonban az érintett lakosoknak is bele kell egyezniük, így számukra hamarosan népszavazást írnak majd ki.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más