Hírek

Elborítják a város környékét az illegális szemétlerakók

Komló – Kipróbáltuk a kormány új HulladékRadar nevű alkalmazását. Nem volt nehéz dolgunk a szemét keresésénél, szép számmal akadnak illegális lerakók városunk környékén.

A “Tisztítsuk meg az Országot!” nevű új kormány projekt célja az illegális hulladéklerakók felszámolása. A projekt részeként megjelent a HulladékRadar nevű app mellyel bárki bejelentheti ha illegális szemétlerakót talál. Az alkalmazás elérhető androidon és ios-en.

Az alkalmazást könnyű használni, a regisztráció is egyszerű. Miután megadtuk az email címünket és beállítottunk egy felhasználónevet küld a rendszer egy visszaigazoló levelet. Amint beírtuk az appba a címünkre küldött ellenőrzőkódot már vadászhatunk is a lerakókra.

Azt hozzá kell tennem használat közben többször lefagyott a program, és az is kissé aggályos lehet egyeseknek, hogy hozzáférést kell adnunk a kameránkhoz és a helyadatainkhoz egy kormány által fejlesztet appnak. Persze ez alapvetően indokolt és érhető, és ha épp működik az alkalmazás a használata is könnyű.

Na de nézzük, mit rejt Komló gyönyörű erdőkkel határolt környéke, ha benézünk a bokrok ágai közé.

Komlói Illegális hulladéklerakók

 

A sárga ikonokra kattintva fotók is megjelennek a térképen.

 

Tapasztalatunk alapján Komlón jól állunk illegális hulladéklerakókkal. Túránkat Szilvás szélén a Gadányi tavak felé vezető út mellett kezdtük, ahol rögtön a valószínűleg nagyrészt a garázssorokról és kertekből odahordott hulladékkal találkoztunk.  Legalábbis a szemét összetételéről erre következtettünk, találtunk például motorolajas flakont is.

 

 

Innen Cseresznyákra vezetett az utunk ahol az erdő szélén a házak után kicsivel, egy eléggé egyértelmű bejárót találtunk a derékig érő gazzal határolt út mellett.

 

 

Ott pedig ez a látvány fogadott bennünket:

 

Rengeteg műanyag flakon és egyéb háztartási hulladék.

 

Pár méterrel lejjebb ugyanez a helyzet. Végig szemét a domboldalon egészen a patakig, sőt a patakban is.

 

A fotó kattintásra nagyítható.

 

És az út mellett.

 

 

A kórház mögött veszélyes hulladéknak számító hullámpala, egy már felgyújtott nagyobb lerakó határolja az utunk.

 

 

Ez is egy közkedvelt helynek számíthat, évek óta látunk itt szemetet.

 

 

Végül elérünk az önkormányzat illegális lerakójához, ahol annyi változás történt csak, hogy az eddig lerakott szemét mellé került még némi föld, és egyéb törmelék.

 

 

Kupacokban.

 

 

Persze a nagy port kavaró határtetői lerakó is köszöni jól van, úgy ahogy eddig. Itt sem történt változás.

 

 

A felsoroltakon kívül biztosan több illegális lerakóhelyet is találhatunk a környéken, mi csak egy kis szeletét mutattuk meg a problémának. Az biztos, hogy szemléletváltásra lenne szükség. Főleg a kiskertes területek melletti lerakóknál látszik, hogy egyesek teljesen normálisnak veszik, hogy az erdő szélére hordják a szemetüket. Pedig nem az. Az illegális hulladéklerakás szabálysértés, vagy súlyosabb esetben bűncselekmény, amely akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Szólj hozzá!

Hirdetés