19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapHírekElárasztanak minket a kamuprofilok

Elárasztanak minket a kamuprofilok

Komló – Az utóbbi pár hónapban felfigyeltünk rá, hogy egyre több álprofil szeretne belépni a zárt Facebook csoportunkba. Hogy ki hozhatta létre ezeket a fiókokat és mi ezzel a célja, egyelőre nem tudni.

Nyár környékén figyeltünk először fel rá, hogy a Napi Komló Kibeszélő nevű zárt Facebook csoportunkhoz egyre több gyanús felhasználó szeretne csatlakozni. Eleinte nem tulajdonítottunk nagyobb jelentőséget a dolognak, szimplán nem engedtük be őket. De az eltelt hónapok során is töretlen maradt a lelkesedésük. Ezért kíváncsiak lettünk, mi lehet a céljuk. Főleg, hogy jelenleg is több tucat álprofil szeretne belépni hozzánk.

A gyanús jelentkezésekben közös, hogy a belépéshez szükséges két kérdésünkre „OK, OK” választ írnak – kivétel nélkül. De akadnak más furcsaságok is. A Political Capital atlatszo.hu-n megjelent elemzésével több egyezést mutatnak a hozzánk jelentkező profilok.

Pár profil akiket nem engedtünk belépni, más helyi csoportokban viszont már ott lehetnek.

Több fiók – bár magyar névvel jelennek meg -, ha megnézzük az URL-jüket, azt láthatjuk, hogy túlnyomó részben idegen, főleg szláv nevek szerepelnek. Zinadia Baranovából például Somogyi Léna lett, Valeriia Kalashnikovából pedig egy gyors nem- és nemzetváltás után Halász Ármin. Azért akadnak kivételek is: pár eredetileg magyar névvel regisztrált kamufelhasználót is találtunk.

A profilképeket az általunk ellenőrzött felhasználók főként orosz nyelvű oldalakról vették le, valószínűleg a nehezebb felderíthetőség miatt. A Google képkeresője ugyanis a legtöbb fotóra nem talált eredményt. Más a helyzet az orosz Yandex-szel, ahol már nagyobb sikerrel jártunk. Ezeket találtuk:

Jövőre önkormányzati választások

A Political Capital elemzésében említett profilok főleg kormányzati propagandát osztanak meg helyi csoportokba beépülve. De mivel mi esélyt sem adtunk nekik, így nem tudhatjuk, hogy nálunk is ez lenne a helyzet. Az viszont tény, hogy a profilok között több a hasonlóság. Egy dolog biztos: akár ellenzékiek, akár kormánypártiak állnak a felhasználók mögött, jobb résen lenni, és fenntartásokkal kezelni azt, amit a közösségi médiában látunk, olvasunk.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más