19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapHírekDulakodás, sérülés: kivizsgálják a kolbásztöltőn történteket

Dulakodás, sérülés: kivizsgálják a kolbásztöltőn történteket

Komló – Szombat este óta beszédtéma a városban, hogy mi történt a kolbásztöltő fesztiválon a biztonsági őrök és néhány vendég között. Megpróbáltunk utánajárni.

 

Törött láb, betört fej, rugdosás, fojtogatás, aránytalanul erőszakos fellépés a biztonsági őrök részéről – részben ez a visszhangja a február kilencedikén megrendezett IX. Komlói Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztiválnak, amelyen évek óta ezrek vesznek részt minden probléma nélkül, jó hangulatban.

Hogy mi történt ezúttal, egyelőre vita tárgya. Ami biztos: ketten komolyabb sérüléseket szenvedtek, miután összetűzésbe kerültek a biztonsági őrökkel. Korábban ilyen fellépésre nem került sor a rendezvényen, ezúttal viszont 4 ilyen incidens is történt.

Az egyik legnagyobb port kavaró esethez tanúkat is keres a sértett, aki a Facebookon azt írta, a biztonsági őrök ledobták a lépcsőről, ájulásig fojtogatták, miközben a földön fekvő apját ütötték, rúgták. Az esetet észlelők rendőri intézkedést kértek a helyszínre, feljelentés is született. Egy másik komlói sértettet szintén megvertek, míg egy negyedik, pécsi férfit úgy löktek ki az ajtón, hogy a könyökét műteni kell. (Utóbbi két esetben tudomásunk szerint egyelőre nem történt feljelentés.)

Az előzményeket mindenki másképp látja: egyesek szerint az őröknek nem volt okok a durva fellépésre, akadtak azonban olyanok is, akik úgy vélik, „megérdemelt” volt az erőszak. Egy – álnéven írt és azóta törölt – Facebook bejegyzés szerint például az egyik sértett törött üveggel támadt a biztonsági őrökre:

 

Megpróbáltuk kideríteni, pontosan hogyan zajlottak az események, ezért megkerestük az egyik érintettet, a biztonsági őröket adó céget, az önkormányzatot és a rendőrséget is.

– A sértett megkeresésünkre ezidáig nem reagált, ahogyan a biztonsági cég képviselője sem.

– A szervezők (az önkormányzat és a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület) közös közleményt adtak ki:

„A IX. Komlói Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivál szervezőiként a város önkormányzata és a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület is sajnálatát fejezi ki a hétvégi rendezvényen történt incidensek miatt.

A fesztivál rendjéért és a résztvevők biztonságáért egy minden szükséges engedéllyel és jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező vállalkozás volt a felelős, akik már öt korábbi rendezvényünkön működtek közre problémamentesen. A hétvégén azonban feltételezhetően nem megfelelően jártak el egyes esetekben. A történtek részleteinek tisztázására a biztonsági cég belső vizsgálatot indított, ennek időtartamára az érintett munkavállalóit felfüggesztette. Az ügyben továbbá rendőrségi vizsgálat is folyik. Ennek keretében a hatóság lefoglalta a sportcsarnok előtti térfigyelő kamerák felvételeit, amelyek a csarnokon belül készített videókkal és fotókkal együtt remélhetőleg tisztázzák a történtekről keringő ellentmondásos információkat.

A szervezők és a biztosításért felelős cég vezetője egyaránt mélységesen sajnálja a történteket és elnézést kér minden érintettől.

Az önkormányzat a további lépésekről és a biztonsági céggel való jövőbeni együttműködésről a belső vizsgálat és a rendőrségi nyomozás lezártát követően fog döntést hozni.”

 

Update: Ismeretlen tettes ellen nyomoznak

A rendőrség megerősítette, hogy az említett esettel kapcsolatban súlyos testi sértés elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Komlói Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen. Ennek részleteiről a nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb felvilágosítást nem kívántak adni.

 

Mihez van joga egy biztonsági őrnek egy rendezvényen? 

A biztonsági őrök, kidobók, testőrök, pénzkísérők (együttesen személy- és vagyonőr) munkájukat a rendőrség által kiadott engedély és igazolvány birtokában végezhetik. Hatósági jogkörrel azonban nem rendelkeznek, és a hatóság eljárását sem akadályozhatják. Amit megtehetnek:

  • ha valaki egy rendezvény megtartását zavarja vagy akadályozza, felszólíthatják őt a távozásra, és ki is vezethetik onnan.
  • A személy-és vagyonőr a feladata ellátásához gázsprayt, gumibototot, lőfegyvert, gáz- és riasztófegyvert tarthat magánál, ezeket csak jogos védelmi helyzetben, végszükség esetén vetheti be.

Amennyiben beigazolódik, hogy a biztonsági őrök túllépték a hatáskörüket, indokolatlanul alkalmaztak erőszakot, amellyel súlyos sérüléseket okoztak, nemcsak büntetőeljárás indulhat ellenük, de az engedélyüket is elvehetik. Az ellen a kidobó ellen például, aki 2017 őszén többször ököllel megütötte az Index újságíróját, súlyos testi sértés miatt emeltek vádat, és az állásából is elbocsátották.

 

 

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más