-2.3 C
Komló
2023. december 11.
KezdőlapHírekDélután újabb havazás jöhet

Délután újabb havazás jöhet

Az utak járhatóak, délután újra havazhat

Baranya – A hétvégi havazás okozott némi fennakadást a közlekedésben. Bár a nehezén túl vagyunk, a jeges, hóbordás utak okozhatnak még némi meglepetést.  Összefoglaló a helyzetről, előrejelzés, és néhány jó tanács.

Utak, lezúduló jég

A gyorsforgalmi utak és a főutak burkolata többnyire sónedves, illetve helyenként már száraz.

Az alsóbbrendű úthálózaton még téliesek az útviszonyok. A nyugati határszélen, valamint Sárvár, Marcali és Pécs körzetében, továbbá a keleti, északkeleti országrészben hóbordás, letaposott havas, hókásás szakaszok váltják egymást. Zalaegerszeg, Balassagyarmat, Gyomaendrőd és Kisvárda térségében jégbordás, Szolnok környékén pedig deresek a mellékutak.

Az elmúlt napokban az ország egyes területein 10-30 cm hó hullott le. A szabadban álló ponyvás és/vagy dobozos tehergépjárművek tetejét indulás előtt feltétlenül hó- és jégmentesítsék. Ha útközben a menetszél a tetőn maradt, jéggé fagyott táblákat felszakítja, azok a pályatestre esnek, ezzel a mögöttük haladó járműben utazóknak balesetet, akár életveszélyt okozhatnak. Érdemesebb a kamionok mögött haladva nagyobb követési távolságot tartani.

Jön az újabb havazás

Hétfő késő délutántól a Dél-Dunántúlon gyenge havazás kezdődik. Kedd hajnalig a térségben, elsősorban Baranyában és a határos tájakon pár cm, esetleg 5 cm-t elérő friss hó hullhat.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Kft.

Komlói helyzetkép

Komlón másfél nap alatt (a havazás kezdetétől szombat estig) összesen 860 kilométert tettek meg a hókotrók, miközben a város útjait takarították. Problémát jelenthet, ha napközben a hó megolvad, és naplemente után a víz visszafagy. Emiatt éjszaka és hajnalban különösen csúszósak lehetek a járdák, utak. Mindenki közlekedjen óvatosan!

Hogy hogyan célszerű ősszel és télen vezetni, arról ITT olvashat bővebben.

Fotó: veol.hu, 24.hu, K. E. I.

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más