28.7 C
Komló
2024. július 17.
spot_img
KezdőlapHírekAz elmúlt 10 évben nem volt ilyen kevés óvodás és kisiskolás Komlón

Az elmúlt 10 évben nem volt ilyen kevés óvodás és kisiskolás Komlón

Komló – Bár uniós forrásból szép összeg jutott Komlóra, a helyi adóbevételek tovább csökkentek, akárcsak a gyermeklétszám. Íme, néhány adat a 2017-es évről. 

A napokban tartotta szokásos éves közmeghallgatását a város. Az önkormányzat részéről Polics József polgármester számolt be az elmúlt év eredményeiről.

Nézzünk egy-két adatot:

  • a lakosság lélekszáma 25.445-ről 25.172-re csökkent az elmúlt évben. Sajnos, születési statisztikája nincs a városnak, mivel Komlón évekkel ezelőtt megszűnt a szülészet, ezért az újszülötteket többnyire Pécsen anyakönyvezik. A halálozási ráta nagyjából ugyanannyi, mint 2016-ban (300 fő körül). Ha feltételezzük, hogy a születések száma nem csökkent vagy akár nőtt, míg a halálozások száma változatlan maradt, akkor a kieső közel 300 ember vélhetően elköltözött a városból. Ha születések száma csökkent, akkor pedig az ad magyarázatot a csökkenő lélekszámra;
  • tovább csökkent az adóbevétel. Míg 2016-ban 857,8 millió, addig 2017-ben már csak 846,4 millió folyt be a város kasszájába a helyi adókból. A csúcs 2015-ben volt, azóta folyamatosan esik az adóbevétel

Update: az önkormányzat tájékoztatása szerint a közmeghallgatáson levetített bemutatóban rosszul szerepelt az adat, amely szerint az adóbevétel 846,4 millió forint. Valójában ez az összeg 917 millió forint. Arra a kérdésre, hogy akkor miből adódott a fenti összeg, és miért ez szerepelt a bemutatóban, nem válaszoltak. 


  • kevesebb lett az óvodás és általános iskolás. Előbbi 558-ról 579-re, utóbbi 1548-ról 1469-re apadt.
Az elmúlt 10 évben soha nem volt még ilyen alacsony az óvodások és iskolások száma
  • rengeteg uniós pénz kapott a város. (Még jó, hogy nem sikerült megállítani Brüsszelt.)

  • saját forrásból is elvégzett néhány munkálatot a város, ezek jelentős részét közmunkások közreműködésével. (Az alap közmunkásbér továbbra is nettó 54 ezer forint.) A közfoglalkoztatottak létszáma egyébként csökkent, bár még így is elég magas.

 

A teljes beszámoló hamarosan elérhető lesz a komlo.hu-n.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más