12.7 C
Komló
2024. május 29.
spot_img
KezdőlapHírekCsak szóban egyeztettek a komlói lámpák kikapcsolásáról a képviselőkkel

Csak szóban egyeztettek a komlói lámpák kikapcsolásáról a képviselőkkel

Komló – Nem zajlik zökkenőmentesen a közvilágítás csökkentése.

December elsején egy önkormányzati döntés értelmében, spórolási céllal elkezdték lekapcsolni a város utcai lámpáinak egy részét. A tervek szerint a város közvilágításának a felét, 1203 lámpatestet kapcsolnak ki a hónap közepéig.

A munkát a múlt héten kezdték el. Az első ütemben Dávidföld, Mecsekfalu, és Mecsekjánosi került sorra, de úgy tűnik, nem minden az előzetes egyeztetések szerint történt. Jurinovits Miklós önkormányzati képviselő szerint több olyan lámpát is kikapcsoltak a területein, amelyekre nem tett javaslatot, ezért ezek visszakapcsolását kérte.

Csökkentett közvilágítás a Munkácsy Mihály utcában Dávidföldön. /fotó: 7300/

Érdeklődtünk az önkormányzatnál, hogy milyen tervek alapján végzik a lámpák kikapcsolását. A válaszból kiderült: írásos dokumentáció nem készült a képviselőkkel történt egyeztetésekről.

„Szóbeli megbeszélés keretében, a közvilágítási térképek mellett folytatták le az előírt egyeztetést az intézmény dolgozói, írásos dokumentáció erről nem készült”

– olvasható az önkormányzat lapunknak küldött hivatalos válaszában.

Így egyértelműen nem lehet megállapítani, mulasztott-e valaki, azt viszont elismerték, hogy a rövid határidők miatt történhettek félreértések.

Az üres oszlopokat nem tekintik kikapcsoltnak

A válaszból az is kiderült, hogy az üres oszlopokat (vagyis azokat, amelyeken jelenleg sincsen lámpa), nem tekintették kikapcsoltnak, ezért előfordulnak olyan utcák, ahol csak minden harmadik lámpa világít. Ezt a válasz szerint azért tették, mert 50%-os megtakarítást szeretnének elérni a jelenlegihez képest, és az említett lámpák – mivel nem működtek eddig sem -, nem számítottak bele a fogyasztásba.

A lámpák visszakapcsolásának jelentős költségei lehetnek

Az önkormányzat válasza alapján képviselői indítványra utólagos felülvizsgálatok lehetnek, de ez jelentős költségvonzattal járhat, „megnehezítve a 2023-as költségvetés tervezését és végrehajtását” – írták.

/címlapkép: olvasói fotó/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más