Hírek

Befejezték az egykori bányászfürdő felújítását

Komló – Elkészült a volt bányászfürdő felújítása, a hátralévő munkákat már a betelepülő cégek végzik el.

Befejeződött az Altáró utcában található volt bányászfürdő épületének energetikai korszerűsítése. A felújítás egy 300 millió forintos európai uniós pályázatnak köszönhetően valósulhatott meg. A „Barnamezős területek rehabilitációja” című vissza nem térítendő pályázat részeként az épület teljes falszerkezetének szigetelése megújult, kicserélték a nyílászárókat, illetve a tető is új szigetelést kapott.

A fejlesztés célja a vállalkozások letelepedési kedvének növelése, emiatt a jövőben az épületet használó cégeknek nem kell bérleti díjat fizetniük. Az önkormányzat ezt az új munkahelyek létrejöttével indokolja, a bérleti díjak kiesését pedig a betelepülő cégek által fizetett iparűzési adóval kompenzálná.

Az évek óta pusztuló épületet bruttó 60 millió forintért vette meg az önkormányzat a korábbi tulajdonos Komló Centrum Kft.-től. A vásárláshoz 54 millió forint hitelt vett fel a város.

Az építkezést idén februárban kezdte meg a győztes pályázatot benyújtó Benkala Kft. A legkedvezőbb árajánlat bruttó összege 355.015.705 Ft volt, vagyis 75.689.130 Ft pluszköltséggel indult a beruházás melyet az önkormányzat a város költségvetéséből fedezett. Polics József polgármester lapunknak adott nyilatkozata szerint valószínű, hogy az eddigi tapasztalatokhoz hasonlóan a teljes összegre sikerül állami támogatást szereznie a városnak.

Az épület jelentős részét az Art-Innova Kft. és a PIER Safety Textilipari Kft. veszi majd birtokba.

Valósággá válhat a bányászati múzeum

Rákérdeztünk, hogy mi a helyzet a bányászati múzeummal, ugyanis pletyka szinten az terjed, hogy az épületben kaphat majd helyet.

A polgármester válaszában nem cáfolta de nem is erősítette meg az értesülést:

“A bányászati múzeum megvalósítását önkormányzatunk támogatja. Együttműködünk a városunk bányász szervezeteivel és a bányászathoz kötődő magánszemélyekkel. A források jelentős részét önkormányzati és alapítványi támogatásokból kívánjuk biztosítani, annak érdekében, hogy a hosszú évtizedek óta jogos igényként felmerülő beruházás megvalósulhasson. A tervek előkészítése folyamatban van, felmérjük a rendelkezésre álló forrásokat és lehetőségeket, és a bányászathoz kötődők véleményének figyelembevételével alakítjuk ki az emlékhelyet. Ezt természetesen a bányászokkal együtt közösen tudjuk, akarjuk megvalósítani”- nyilatkozta Polics József.

Szólj hozzá!

Hirdetés