3.7 C
Komló
2024. április 25.
spot_img
KezdőlapHírek"Bebaszott minekünk a szentkúti búcsú"

„Bebaszott minekünk a szentkúti búcsú”

Baranya – A címben található idézet nem egy öncélú trágárkodás, hanem annak a dalgyűjteménynek a címe, amit 1961-ben rögzítettek Mánfán. De akad itt még más is.

 

Páratlan adatbázis került fel a Hungaricana oldalára – írta meg az Index. Térképre vittek az MTA BTK Zenetudományi Intézet hangarchívumából több mint 12 ezer órányi felvételt. Magyarországon eddig még nem volt hasonló méretű hangadatbázis, különösen olyan, ami szabadon hozzáférhető.

Most viszont néhány kattintással megtudhatjuk, mit énekeltek/vettek magnóra vagy lemezre az ország adott pontján élők harminc, ötven vagy akár száz évvel ezelőtt.

Persze, mi is rögtön a komlói felvételekre voltunk kíváncsiak, azonban legnagyobb bánatunkra a négy találat közül egyikhez sem tartozott hangfájl. Tovább mentünk ezért, hogy megnézzük a környékbéli dallamokat. És rögtön Mánfán belefutottunk a címben szereplő hangfelvételre:

Bebaszott minekünk a szenkúti búcsú – Mándoki László gyűjteményéből. Mánfához egyébként összesen 103 elérhető elem tartozik, így van bőven mit meghallgatni.

Hosszúhetényben 132 hanganyag található, köztük az Átkozott légy Balatonnak című felvétel Dallos Nándor gyűjtőtől.

Ligeten is sikerült egy gyöngyszemre bukkannunk Sánta zsidó seggibe címmel.

Magyaregregyen sem lehet panasz a felvételek mennyiségére: több mint 600 hanganyaguk van, közte a sokat sejtető Dombóváron megverték a Linát című felvétel is.

Mindenkinek szívből ajánljuk a kutakodást az interaktív térképen, hiszen országszerte számos gyönyörű dalba, érdekes kommentárokba vagy épp meghökkentő című hangfájlba botolhatunk. Íme az Index két találata:

Túl a vízen jön egy krokodil

Elefántcsontból való izé

…és egy-két olvasói észrevétel: Jó eledel a szarIcskirádi, bocskorádi, basszam az anyádat.

Mindenkinek jó szórakozást! 🙂

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más