12.7 C
Komló
2024. május 29.
spot_img
KezdőlapHírekAggasztó számok, elfogyhatnak Sikondán a varangyok

Aggasztó számok, elfogyhatnak Sikondán a varangyok

Komló – Ha folytatódik a jelenlegi tendencia akár az is előfordulhat, hogy teljesen felmorzsolódik a sikondai békapopuláció.

Aggasztó számokat közölt a Duna-Dráva Nemzeti Park az idei békamentésről. Mindössze 298 béka került elő ebben az évben ami 44,1%-os csökkenést jelent tavalyhoz képest.

Idén már nem feszítettek ki terelőhálót. A park munkatársai és az önkéntesek járőrözve gyűjtötték össze a varangyokat. Az eredményt némileg torzítja, hogy egyes estéken a forgalom jelentős csökkenése miatt már akkor sem volt szükség járőrözésre amikor a békák még mozogtak. Ettől függetlenül is rendkívül alacsony a mentett egyedszám a nemzeti park szerint. Akár az is előfordulhat, hogy az itteni populáció a következő években teljesen felmorzsolódik – írták.

A békamentések 1995-ös kezdete óta egyébként eddig 108.589 békát mentettek Sikondán.

Orfűről jó hírek érkeztek

Ehhez képest Orfűn kellemes meglepetés érte a békamentőket. Már az első napon több békát gyűjtöttek mint tavaly egész szezonban. A mentés teljes időszaka alatt összesen 4269 békát mentettek melynek nagy része barna varangy volt. Ez több mint háromszorosa a tavalyi számnak.

/címlapkép: Maráth Klára/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más