23.7 C
Komló
2024. július 16.
spot_img
KezdőlapRandomVárosi ösvények

Városi ösvények

Nekünk embereknek, a föld legöntudatosabb lényeinek ne mondja meg senki, hogy merre menjünk. Legalábbis, ha nem politikáról van szó (bocsi – a szerk.).

Vannak hosszabbak, rövidek, célszerűek, szükségmegoldások, és talán elsőre indokolatlannak tűnőek is. Fontos, hogy csak tűnőek, egy ösvény, amit fáradtságos járkálással kitapostak sosem lehet indokolatlan.

Gondolkoztatok már azon, hogy hogyan alakul ki egy ösvény? Hogyan lesz a zöldellő fűszőnyegen egy keskeny kis út, miért visz minket a kollektív tudattalanunk ugyanazon a logikusnak tűnő nyomvonalon, és miért maradnak ki ebből az építészek, tervezők.

A kérdés utolsó része persze költői. Nem vagyok egy ösvénykutató, de azt kijelenthetjük, hogy a városokban kialakult kis útvonalak legtöbb esetben a rövidítést szolgálják. Így logikus. Kár, hogy a tervezők, nem láthatják előre, hogy Józsefnének sokkal közelebb van a bolt ha lemegy a háza melletti kis dombon, ahelyett hogy megkerülje az egész tömböt mértanilag pontos szögekben. Azért persze jól jönnek a lépcsők és a kiépített utak is, ezt nyilván senki nem vitatja.

Ki jár erre ha vásárolni megy?

Persze van arra is példa amikor egy ösvény hivatalos útszakasszá válik. Nézzünk is rá rögtön pár példát. Azt fontos leszögeznem, hogy ezek csak a saját következtetéseim, kezeljük őket fenntartással.

A Zrínyi tér felől a Tescoba tartó emberek járták ki azt az utat melyet később térkövekkel fedtek le, így mára hivatalos útvonallá vált.

A belvárosban a buszpályaudvar előtti kis park, amit az ismerősi körömben csak „Kiserdőnek” hívunk, hosszú évekkel ezelőtt valóban egy kisebb erdőre hasonlított. A közelben felnőtt megbízható forrásom szerint a 90-es években, amikor jóval vadregényesebben festett a terület, már megvolt a két csapás, melyek a terület teljes felújítása után jelenleg is megmaradtak. Azt nem tudjuk, hogy ez véletlen, vagy tényleg számításba vették a tervezésnél, de tény, hogy így alakult.

Neked van kedvenc ösvényed a városban? Ha igen írd meg nekünk kommentben, hogy hol. Ha pedig kíváncsi vagy más érdekes tartalmakra kövess be minket Facebookon.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más