25.7 C
Komló
2024. július 13.
spot_img
KezdőlapRandomA szilvási gömb talánya

A szilvási gömb talánya

Komló – Több kérdést rejt a környezetbe belesimuló installáció.

Szilvásban a gyógyszertár előtt van egy fém gömb, legalábbis annak a csontváza. Jelenlegi állapotában nem túl feltűnő, mondhatni észrevehetetlen, de ez nem volt mindig így. A gömb amit a szilvásiak egymás között csak gúlának, vagy glóbusznak hívnak, (előbbi téves hiszen a gúla inkább piramis alakú – a szerk.) a nyolcvanas években színes üvegekkel volt burkolva, sőt még világított is.

Nem szobor, de akkor micsoda?

Valóban van hasonlóság az orfűi kupolával. Csete György | Forrásház, Orfû | Kitervezte.hu

A gömbről sajnos nem találtunk hivatalos feljegyzéseket, se a köztérkép szobor adatbázisában nem szerepel, se a helyi múzeum nem tudott információval szolgálni róla (ebben közrejátszott a jelenleg náluk zajló felújítás – szerk.). Egyesek szerint ez lehetett a Csete György által tervezett orfűi vízfő Forrásház opeionjának próbadarabja (valóban egy időben készülhettek, a Forrásházat 1974-ben adták át), de ezt a készítője megcáfolta, más felvetések szerint az 1978-as világifjúsági találkozó alkalmából került jelenlegi helyére.

Magának a készítőnek sem árultak el sokmindent

Kugelmann János és a gömb. /fotó: 7300/

Kugelmann Jánossal a szobor(?) előtt beszélgettünk. Elmondása szerint valamikor a 70-es évek elején kapta a felkérést a gömb elkészítésére amikor a Komlói Mélyfúró vállalatnál dolgozott, de hogy milyen alkalomból, és hogy hova szánják arról anno nem kapott tájékoztatást. Abban viszont biztos, hogy ő ebből a szerkezetből egyetlen darabot gyártott le, és szerinte a mérete sem stimmel az orfűi forrásházéval, a másik teoriában szereplő világifjúsági találkozó idején 1978-ban pedig már nem dolgozott a cégnél. A gömb valamikor 1972-környékén készülhetett szerinte. Valószínűleg abban az időben több hasonló glóbuszt gyártottak.

Egy kis felújítás után sokkal látványosabb lehetne

A glóbusz jelenlegi állapotában nem túl megnyerő, de egy kis felújítás csodákat tehetne vele. Az üvegburkolat helyett, színes plexit alkalmazva talán a vandálok is kevésbé tudnának kárt tenni benne, a világítását pedig akár napelemes ledekkel is meg lehetne oldani. Csak szándék kell hozzá.

/címlapkép: 7300/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más