Sütőipari területen tevékenykedik, és a legoptimálisabb megoldást keresi a légtér, illetve a felületek fertőtlenítésére? Akkor ez a cikk most Önnek szól! Egy olyan technológiát mutatunk be kicsit alaposabban, amely nagy hatékonysággal csíramentesít mindent oly módon, hogy nem terheli a környezetet.
Ez a germicid lámpás módszer, ami nem újkeletű ugyan, de a mai napig az egyik legeredményesebb sterilizálási technológia. Maximálisan csíramentes állapotot teremt többek között az élelmiszeriparban, így a sütőiparban is. Az uv-c systems UV-C lámpáinak használatával csökkenthető a selejtek száma, és növelhető az árucikkek élettartama.
Röviden a germicid lámpás technológiáról
A germicid lámpák 253,7 nm-es sugárzással fertőtlenítik a légteret és a felületeket. Egy teljes mértékben környezetbarát eljárásról van szó. Se vegyszert nem tartalmaz, se mellékterméke nincs, ezért választják előszeretettel a legtöbb élelmiszeripari területre. A légtérben szálló mikrobákat csak ezzel a módszerrel lehet elpusztítani. A kezelt termékek azonnal fogyaszthatók, nincs szükség várakozási időre sem.
Szabadon sugárzó és zárt lámpatestek
Az UV-C lámpák között vannak falra szerelhető, szabadon sugárzó armatúrák, illetve zárt rendszerben működő modellek is. Előbbiek kiválóan alkalmazhatók raktárakban vagy olyan üzemi területeken, ahol nincs éppen emberi munkavégzés. Ugyanis szemre is és bőrre is káros a germicid sugárzás, ezért emberek közelében nem működhet a berendezés.
A zárt kialakítású verziók már bárhol alkalmazhatók, mert az UV-C sugárzás nem kerül ki a környezetbe. Élelmiszeripari területen előírás, hogy a lámpáknak speciális bevonata legyen, így egy törés esetén sem hullanak a szilánkok az élelmiszerekbe.
Pékáru csírátlanítása maximális hatékonysággal
A pékáruk készítésének több fázisában is lényeges szerepe van a sterilizálásnak. A kelesztésnél éppoly fontos, mint a sütésnél vagy a hűtésnél, illetve a szeletelés során. Ezek a termékek leginkább a penészgombák károsító hatásának vannak kitéve, főként ettől kell megóvni őket.
A szeletelőgépeknél például a vágókéseket célszerű UV-C besugárzással kezelni. A csomagolás előtti utolsó fázis UV-kezelése pedig a termékek szavatosságát növeli, mert nemcsak kívül fertőtlenít, hanem belül is. A legnagyobb fertőzésveszélynek a sütést követő várakozási idő alatt van kitéve a pékáru. Ennek megelőzésére egy külön folyosó is kialakítható, ahol a falakra szabadon sugárzó lámpák helyezhetők, így biztosítva a csíramentességet. Vagyis a folyosó egyik végén rákerülnek a termékek a szállítókocsira, majd kigurulnak azon, ezalatt pedig az UV-C sugarak folyamatosan érik a termékeket.
Látható, hogy mennyire szerteágazó a germicid lámpák hatásspektruma. Ha az élelmiszeripar valamely területén tevékenykedünk, ezt a sterilizálási technológiát mindenképp érdemes alkalmazni.