2022. október 07.
KezdőlapPREgészségpénztár vagy egészségbiztosítás? Melyiket válasszam?

Egészségpénztár vagy egészségbiztosítás? Melyiket válasszam?

Az egészségbiztosítás és az egészségpénztár neve hasonló, de a két termék valójában számos ponton különbözik. A legnagyobb hasonlóság köztük, hogy mindegyiknek az egészség megőrzése a fő célja. De ha funkciójukat tekintjük, akkor sokan egy kalap alá veszik ezeket még az Országos Egészségügyi Pénztárral (OEP), vagy a mostani nevén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK).

A következő bejegyzésben elválasztjuk ezeket a szolgáltatásokat, és tisztázzuk, hogy melyiknek mi a pontos szerepe, mire lehet őket igénybe venni.

Mire jó az egészségbiztosítás?

Az egészségbiztosítás szinte azonnal hatályba lép, miután lezajlott a biztosító által kijelölt orvos kockázatelbírálása. Ennek keretein belül a biztosított használhatja a magán egészségügyi ellátó hálózatot, ahol költséges ellátásokat is igénybe vehet, az anyagiak elrendezése pedig a szolgáltató és a biztosító között történik, hogy neked ne kelljen mással foglalkozni, csak a mihamarabbi gyógyulással.

Neked van már bármilyen csomagod az egészséged megőrzése érdekében? Nézd meg, milyen lehetőségeid vannak, és köss online biztosítást, hogy egy váratlan betegség esetén ne kelljen még az anyagiakon is aggódnod!

Mire való az egészségpénztár?

Ahogy a neve is mutatja, ez egy pénztári szolgáltatás, aminek keretein belül tudunk gondoskodni a saját és közeli hozzátartozók egészségügyi kiadásairól. Ezenfelül befektetési lehetőségnek sem utolsó, hiszen adójóváírást is érvényesíthetünk utána, és egyéb önsegélyező szolgáltatásokra is igénybe vehető. Ezek a következő kategóriákra bonthatóak:

  • Életszínvonalat javító szolgáltatások: Ide tartoznak az egészség megőrzésével kapcsolatos dolgok, például a sporteszközök vagy egyes esetekben a természetgyógyászat is.
  • Gyógyászati eszközök: Ide tartoznak a gyógyszerek, ápolási termékek, szemüvegek és kontaktlencsék, valamint az egészségügyi szolgáltatások is (például: gyógytorna, fogászati ellátás). Ezenfelül az egészségpénztári számla terhére adómentesen vásárolhatod a speciális étrendekhez tartozó élelmiszereket (pl.: glutén-, laktózmentes termékek).
  • Önsegélyező szolgáltatások: ilyen céllal kizárólag a 180 napnál régebbi befizetéseket lehet felhasználni, de így is megéri, hiszen szülés, munkanélküliség vagy rokkantság esetén is lehet ebből a keretből finanszírozni a kiadásokat, valamint lakáscélú jelzáloghitel törlesztésére is fordítható az egészségpénztári számlán gyűjtött összeg.

Összességében tehát elmondható, hogy mindkét szolgáltatás fontos és hasznos, azt viszont az egyéni igények szerint érdemes mérlegelni, hogy az adott személy vagy család számára melyik lenne az ideális választás, vagy esetleg érdemesnek látják-e mindkettő verziót igénybe venni.

 

PR
PR
Fizetett Promóció
- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más