Minden más

Sok pécsi inkább az agglomerációt választja, akár Komló is alternatíva lehet

A Duna House új kutatásában hét megyeszékhelyet és azok agglomerációját vizsgálta.

Szeptemberben közel 12 ezer tranzakció volt a hazai ingatlanpiacon, ennek jelentős részét az agglomerációba kiköltözők adták. A kiköltözési hullám nem csak Budapestre jellemző, hanem szinte kivétel nélkül az ország többi nagyvárosára is. A Duna House (DH) 7 megyeszékhelyet – Győr, Szombathely, Székesfehérvár, Pécs, Szeged, Kecskemét, Debrecen – és azok agglomerációját vizsgálta meg az árváltozás és a vevői motiváció szempontjából.

A HVG által szemlézett kutatásból kiderül, hogy Pécset is érinti a kiköltözési hullám, bár nem akkora mértékben, mint a fővárost. A baranyai megyeszékhelyen és az agglomerációjában az elmúlt 2 évben közel 30 százalékkal drágultak az ingatlanok. A felmérés szerint Pécsen a családi házak ára olyannyira megdrágult, hogy csak egy nagyon szűk réteg tudja megfizetni.
Egy jó környéken lévő, normál állapotú és méretű házat 60–70 millió forinttól lehet megvásárolni, az agglomerációban viszont ugyanez a típus már 30 millió forinttól elérhető.

A vevők, akik az agglomerációban gondolkodnak, akár 20–25 km-es vonzáskörzetben is hajlandóak lennének kimenni. Kozármisleny, Keszü, Hosszúhetény, Pellérd, Bogád a legnépszerűbb települések, ahol a drágább, újszerű házakat is igen felkapottak, de ennél messzebb, Komló, Mánfa, Mecseknádasd környékén még olcsóbb lehetőségeket is találnak az emberek.

/via: HVG/

/címlapkép: Szilvási kilátás, fotó: S. Bence/

Hirdetés