25.7 C
Komló
2024. május 27.
spot_img
KezdőlapMinden másPécs nem adja az államnak a vízművét

Pécs nem adja az államnak a vízművét

Pécs – A pécsi önkormányzat nem adja át az államnak a vízközmű vagyonát – közölte a városvezetés.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményükben azt írják: az önkormányzat „nem él a kormánynak azzal az ajánlatával, amely a gyakorlatban a teljes víziközmű vagyon, a szolgáltató cég és a víziközmű-ellátással kapcsolatos alaptevékenység átadását jelenti az államnak”. A Fidesz pécsi frakciója szerint a döntéssel „pártpolitikai érdekek miatt kockára tették a pécsiek biztonságos vízellátását”.

Az önkormányzat stratégiai fontosságú értékként tekint a pécsi közösség víziközmű vagyonára, a víziközmű-szolgáltatásra, valamint a szolgáltatást végző cégre, a Tettye Forrásház Zrt.-re, továbbá „fontosnak tartja az önrendelkezést, azt, hogy a helyi közösségnek fontos ügyekben a települések maguk hozhassanak döntéseket”.

A szaktárca ajánlata szerint amennyiben a helyhatóság augusztus 31-ig döntött volna az önkormányzati víziközmű tulajdon állam részére történő átruházásáról, a szolgáltató idei számviteli veszteségét az állam finanszírozta volna. A közlemény szerint ugyanakkor kizárólag a víziközmű-szolgáltatás alaptevékenységét vette volna át az állam, a másodlagos tevékenységek, mint például az ivóvíz-kiszállítás, illetve a szippantott szennyvíz elszállítása és kezelése továbbra is önkormányzati feladat maradt volna.

„Pécs városa továbbra is inkább a korábban államosított javak újbóli önkormányzati tulajdonba adását szorgalmazza, semmint újabb vagyontárgyak, eszközök államosítását” – írták a közleményben, hozzáfűzve, hogy „az önrendelkezést és a hatékony helyi döntéshozatalt (…) a ma állami felügyelet alatt álló, de a helyi közösségeket szolgáló feladatok visszaadása, és azok finanszírozásának biztosítása szolgálná”.

A Fidesz önkormányzati képviselői közleményben reagáltak: szerintük a döntéssel újra óriási hibát követett el Pécs baloldali városvezetése, mert „rövidtávú pártpolitikai érdekek miatt kockára tették a pécsiek biztonságos vízellátását”. Úgy fogalmaztak: a kormányzat garanciát vállalt volna a szolgáltató hosszú távú gyarapodására és a szakszerű vízellátásra, ennek ellenére az önkormányzat úgy döntött, hogy inkább „a pécsiek pénzéből pumpálnak milliárdokat a víziközmű cégbe” (…) és azokat a „baloldali pártérdekeket kiszolgáló” személyeket fizetik, akik „a Tettye Forrásházban kulcspozíciókat töltenek be érdemi munka nélkül”.

Komlón megszavazták a szándéknyilatkozatot

A kormány integrációs programjában az önkormányzatok ingyen átadhatják az államnak a csődközelbe került vízi-közműveiket, ezzel az ellátási felelősségtől is megszabadulva.

Ahogy megírtuk a komlói önkormányzat megszavazta a városi víziközmű vagyon államnak való átadásának szándékáról szóló előterjesztést. Ha a folyamat továbbmegy, még akár az idén állami kézbe kerülhet a komlói vízmű és a hozzá tartozó infrastruktúra.

/címlapkép: Tettye Forrásház Zrt. Facebook/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más