Minden más

Megmentenék a falusi kisboltokat, de nem lesz egyszerű

Országszerte és Baranyában  is probléma a kistelepüléseken működő élelmiszerboltok gazdaságtalan működése. A kormány hajlandó lenne áldozni a megoldásra, de részletek kidolgozása még folyamatban van.

 

A boltbezárások nagy problémát okoznak a kistelepülésen élőknek: országosan csak 2019 első félévében 1174 kiskereskedelmi üzlet zárt be.

A bolt nélküli települések száma a 2005-ben 58 volt, tavaly ez a szám már 284-re nőtt.

Az üzletbezárások a legsúlyosabb mértékben a kistelepüléseket érintették, ahol rendszerint gyenge a vásárlóerő és a boltokban nagyon alacsony a forgalom. Pedig ezeken a településeken összesen 1,5 millió ember él, vagyis kirívóan sok az érintett. A gondot az ő mindennapi élelmiszer-ellátásuk jelenti.

A kormány most ezeken – a kétezer fő alatti lélekszámú településeken lévő – boltokon segítene.

A kisboltok megsegítését a szakmai szervezetek abban a formában kérték, hogy a bérek és azok járulékai fedezetét egészítse ki a kormány (ez évente 12-14 milliárd forintot jelenthet). Ennek fő akadálya, hogy az uniós szabályok tiltják, hogy a bérek és járulékok szintjén ágazati támogatást nyújtson az állam. Ez ugyanis jogosulatlan piaci előnyt jelentene.

Ezért a tervek szerint minden boltnak ugyanazokat a támogatási feltételeket biztosítaná a kormány, függetlenül attól, hogy kinek a tulajdonában vannak. Továbbá szeretnék, ha létrehoznának egy pályázati alapot, amelyben modernizációs támogatást szerezhetnének az üzletek.

Forrás és további részletek: Napi.hu 

 

Szólj hozzá!