Egy hajdúszoboszlói 4 csillagos szálloda éttermében tartottak ellenőrzést a hét elején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. Volt ott minden: lejárt étel, kosz, rozsda.
Az egység ellenőrzése során a hivatal szakemberei 21 tétel, összesen 151 kg gyártói, illetve saját jelölés alapján lejárt minőségmegőrzési idejű, valamint jelölés alapján, illetve jelöletlenség miatt nem nyomon követhető élelmiszert találtak, melyek között ismeretlen eredetű vadhús és vadcsont is volt. A hatóság a fellelt jogsértő termékeket a forgalomból kivonta és felhasználását, forgalomba hozatalát megtiltotta.
A helyszínen számos egyéb, higiéniai és adminisztratív probléma is akadt. Többek között a hűtőtérben a polcok rácsozata rozsdás, a hűtőajtók és a körülöttük lévő fal, valamint az ajtótokok piszkosak, szennyezettek, az élvédők több helyen sérültek voltak. A konyha területén fedetlen hulladéktárolókban gyűjtötték a hulladékot. Az önellenőrzési rendszer ellenőrzési lapjait előre kitöltötték, így maga az önellenőrzés értelmét vesztette.
A hatóság határidő tűzésével felhívta az élelmiszervállalkozást a hibák kijavítására és a jogszerű működés helyreállítására.
Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható.
Fotó és forrás: NÉBIH
Megjegyzés: a büntetést kevésnek tartjuk, tekintve, hogy egy 4 csillagos szállodában a minőségért fizetünk, nem is keveset. Ebben a hotelben az akciós szobaár/fő/éjszaka is tízezer forint – ennyiért talán elvárható, hogy ne lejárt alapanyagokból készüljön az étel, és figyeljenek a tisztaságra.