19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapMinden másJúliustól élőben kell bejelenteniük a lángososoknak, hogy mekkora a forgalmuk

Júliustól élőben kell bejelenteniük a lángososoknak, hogy mekkora a forgalmuk

Július elsejétől a büféknek, éttermeknek, cukrászdáknak, kávézóknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek, gyorséttermeknek valós időben kell adatokat szolgáltatniuk arról, hogy miből mennyit adtak el. Az adatok a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz kerülnek (NTAK), de a NAV és a statisztikai hivatal is látni fogja azokat – írja a Telex.

A portál keddi cikke szerint az intézkedést azzal indokolják, hogy a statisztikai adatok alapján jobban láthatóvá válik a turisztikai térségek, települések teljesítménye, és a naprakész információk alapján lehet fejleszteni az ágazatot. Emellett a turisztikai ágazat fehérítése is szempont.

Az adatszolgáltatási kötelezettség alól csak három kivétel van:

  • a munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhelyek,
  • rendezvényi (fesztivál) étkeztetés,
  • illetve a mozgó vendéglátóhely (büfékocsi).

A termékeket a NTAK adatszolgáltatásra alkalmas szoftvereivel, mint például az ingyenes VENDÉGEM alkalmazással lehet csak értékesíteni. Az adatokat egyébként az adóhivatal (NAV), a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a helyi önkormányzatok is láthatják, de személyes adatok nem jutnak el a hatóságokhoz. 

A Telex szerint számos kérdés is felvetődik az új szabályozással kapcsolatban. Mint például, hogy mi van abban az esetben ha nincsen internet szolgáltatás a büfé közelében, vagy hogy minek minősülnek az olyan büfékocsik amik hosszabb távon vannak jelen egy adott helyen, mint például a komlói lángosos.

További részletek a Telex cikkében.

/címlapkép: Google/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más