19.7 C
Komló
2024. május 23.
spot_img
KezdőlapMinden másFacebookon kért segítséget a fóti gyermekotthon lakója

Facebookon kért segítséget a fóti gyermekotthon lakója

Fót – A 18 éves, kerekesszékes lány attól retteg, hogy elszakítják a „családjától”. Eközben a kormány nem létező határozatot titkosított 10 évre.  

 

„Kedves mindenki!
Az én nevem Oláh Karolina (Karol) 18-adik életévemet betöltött mozgássérült. A Fóti gyermekközpontban élek 13 éve. Azért írom ezt a levelet, mert megelégeltem a sok médiai pletykát. Körülbelül 3 évvel ezelőtt felröppent a hír, hogy be akarják zárni azzal az okkal, hogy túlzsúfolt. Aki eddig azt gondolta, hogy ez igaz felvilágosítanám, hogy nem igaz! Aki nem hiszi, járjon utána! Az a hír járja, hogy minket-gyereket szétszórnak, viszont arról nem szól a fáma, hogy a minket évek óta gondozó és szerető felnőttekkel mi lesz. Azt még valahogy feldolgozzuk, ha menni kell, hiszen egy „normális „család életében is van ilyen. Viszont minket az ország különböző részeire akarnak szét dobálni azt gondolva, hogy „Majd úgy is megszokják!” Igen. Lehet, de abba senki nem gondol bele, hogy mi, akik évek óta együtt élünk talán úgy szeretjük egymást, mint egy igazi család! Ugyanis például ha valamelyikünk kórházba kerül, ugyanúgy izgulunk azért, hogy meggyógyuljon, mint egy igazi család. A vér szerinti családom elhagyott, mert nem kellettem nekik. Nekem azok a gyerek és felnőttek a családom, akik között felnőttem. Szerintem ezt az összes társam nevében mondhatom. Az a kérésem a társaim nevében is, hogy ha már menni kell had mennyünk egy helyre. Nem akarok a családom nélkül élni….. A kérdésem az hozzátok emberek? Ti tudnátok a családotok nélkül boldogok lenni? Kérek mindenkit aki olvassa ezt a levelet, hogy érezze át a sorsunkat, kérünk titeket tiszta szívünkből, hogy segítsetek nekünk!!!!!!!”

A kétségbeesett lány szavait már több százan megosztottuk a Facebookon. Hogy érkezik-e valahonnan segítség, nem tudni. A fóti gyermekotthon ügye hónapok óta húzódik, de látszólag csak Szél Bernadett országgyűlési képviselő próbál valamit tenni az ellen, hogy a gyerekeket egymástól elszakítva, alkalmatlan épületekben helyezzék el az ország különböző pontjain.

 

Előzmények

Két és fél évvel ezelőtt döntött úgy a kormány, hogy bezárja az fóti gyermekotthont, és kisebb intézményekbe viszik el a gyerekeket. 2017-ben azt is bejelentették, hogy mely intézmények között osztják majd szét a gyerekeket. Csakhogy Szél kiderítette, hogy az akkor említett intézmények vagy tele vannak, vagy használhatatlanul lerobbantak, és az ígért felújításuk elmaradt.

Az intézményben 50-60 súlyos pszichés problémával küzdő és különleges ellátást igénylő, tartósan beteg és sérült gyerekeket gondoznak, illetve itt történik a Magyarországra kísérő nélkül érkező kiskorú menekültek ellátása is.

Szél még márciusban Kásler Miklós miniszterhez fordult hogy megtudja, mi lesz a gyerekek és dolgozók sorsa, de az EMMI annyit írt csak vissza, hogy a fóti gyermekotthon felszámolásának tervét 10 évre titkosították.  A képviselő ezután a gyermekotthon közvetlen fenntartójához, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz fordult, ahol egy nem létező kormányhatározatra hivatkoztak válaszként.

Vagyis: senki nem tudja, mi a lesz az otthon lakóival, akiknek így a sorsa teljesen bizonytalan.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más