Minden más

Baranyában vásárolták az egyik legtöbb gyógyszert szeptemberben

Baranya – Szeptemberben 48,9 milliárd forintot tett ki a hazai patikák vényköteles támogatott gyógyszerforgalma, több mint 3 milliárd forinttal többet mint augusztusban – írja a Világgazdaság.

Augusztushoz képest a növekedés mértéke 6,8, míg az előző év szeptemberéhez képest 2,9 százalék. Az előző hónapokban ideiglenesen megugrott a lakosságnál lévő gyógyszerállomány, még a márciusi átlagon felüli vásárlások miatt, a készletek azonban szeptemberre kifogyhattak.

A gyógyszereladások megugrásában a koronavírus járvány negyedik hullámától való félelem is szerepet játszhatott.

A legnagyobb növekedés Budapesten volt tapasztalható, 10,2 százalék, ezt követi Baranya, 9 százalék, harmadik helyen pedig Csongrád-Csanád megyében nőtt a vényköteles gyógyszerek forgalma, 8,3 százalékkal. Éves szinten minden megyében növekedést mértek, Zala kivételével, itt az 1,7 százalékos csökkenés hátterében a daganatellenes szerek eladásainak visszaesése áll. A lap hozzáteszi, hogy ez lokális trendnek tekinthető, viszont látható nyomot hagy, mivel ez a kategória teszi ki a teljes gyógyszerforgalom több mint 17 százalékát.

A havi 6,8 százalékos növekedéshez a legnagyobb mértékben a daganatellenes szerek és a szisztémásfertőzés-ellenes gyógyszercsoport járult hozzá 1,06, illetve 1,03 százalékponttal. Fontos tudni, hogy az utóbbiak közé tartoznak az antibiotikumok, amelyek forgalma csaknem 70 százalékkal bővült augusztushoz képest az őszi influenzajárvány hatásaként.

Részletesebben a Világgazdaság cikkében olvashat a témáról.

Hirdetés