23.7 C
Komló
2024. július 16.
spot_img
KezdőlapKistérségi hírekElső fokon elítélték Pécsvárad polgármesterét, Zádori fellebbez

Első fokon elítélték Pécsvárad polgármesterét, Zádori fellebbez

Pécsvárad – Négy és fél év börtönre, valamint több mint 200 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a Szekszárdi Törvényszék hétfőn bűnsegédként és társtettesként elkövetett költségvetési csalás miatt Pécsvárad független polgármesterét. Az ügyben az elsőrendű vádlott Zádori János mellett további öt embert ítéltek el. Az ítélet nem jogerős.

A törvényszék a honlapján azt írta: a vádlottak gazdasági társaságok képviseletében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megtévesztésével jogtalanul igényeltek és hívtak le európai uniós és állami támogatásokat állattartó telepek, illetve technológiai berendezések korszerűsítésére, amivel 714 millió forint vagyoni hátrányt okoztak. Emellett fiktív számlák kibocsátásával több mint tízmillió forintos kárt okoztak a költségvetésnek.

A tényállás szerint az ügy másodrendű vádlottja által képviselt MG Sziget Kft. 2012-ben és 2013-ban mintegy másfél milliárd forint támogatást nyert el az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alaptól egy sellyei tojótyúktelep létrehozására. A baromfitelepen a pályázatban feltüntetett technológia helyett olcsóbbat építettek be, túlárazták a beruházást. Zádori János és az ügy hatodrendű vádlottja ehhez számlák kiállításával, szerződésekkel segítséget nyújtott.

A polgármestert azzal is vádolták, hogy az általa képviselt cég nevében 37 millió forintos fiktív szerződést kötött az ötödrendű vádlott által képviselt céggel a baromfiistállókban végzendő munkára.

Zádori Jánost társtettesként és bűnsegédként hamis magánokirat felhasználása és számvitel rendjének megsértése miatt is bűnösnek mondta ki a bíróság; a börtönbüntetés mellett 20 millió forint pénzbüntetésre ítélte, 6 évre eltiltotta gazdasági szervezetek vezetésétől, és 239 584 578 forint vagyonelkobzással sújtotta. Az ítélet nem jogerős, Zádori fellebbezett, az ítélet ellen, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn annak tudomásul vételéhez – írja az MTI.

„Nem megyek börtönbe”

Pécsvárad polgármestere a Facebookon nyilatkozott az ítélet kihirdetése után, ahol azt mondta, az ítélet szerinte összefüggéstelen, félremagyarázott történetekből áll össze, kellő bizonyíték sincs, ezért fellebbez.

„Meg szeretnék nyugtatni mindenkit, hogy nem megyek börtönbe egyelőre, és nem is szeretnék” – fogalmazott Zádori. Ő biztos benne, hogy másodfokon módosítják a büntetést, és azt kérte követőitől, hogy tartsanak ki mellette.

Az élő bejelentkezés alatt a hozzászólók többsége támogatásáról biztosította a polgármestert.

 

Nyitókép: Pécsvárad. Fotó: Google Maps

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más