2.7 C
Komló
2024. április 25.
spot_img
KezdőlapKistérségi hírekBüdös és sárgásbarna lett a víz Szigetváron miután lezajlott az ivóvízminőség-javító program

Büdös és sárgásbarna lett a víz Szigetváron miután lezajlott az ivóvízminőség-javító program

Szigetvár – Tartálykocsikkal biztosítják a vízellátást a baranyai településen, mert kifogásolttá vált a vezetékes ivóvíz minősége – közölte a Baranya-Víz Zrt.

Vass Péter a település polgármestere, elmúlt pénteken tájékoztatta a lakosságot, hogy a településen szolgáltatott vezetékes ivóvíz „sárgásbarna színű, kellemetlen szagú, és sem főzésre, sem ivásra nem alkalmas”.

A Baranya-Víz Zrt. az MTI érdeklődésre kedden azt közölte, hogy egy közelmúltban lezajlott, 1,3 milliárd forintból megvalósított ivóvízminőség-javító program keretében megépült, jelenleg próbaüzem alatt álló, kétezer háztartást kiszolgáló vízműtelep ellátási területén „tapasztalható másodlagos vízminőségromlás a fogyasztóknál”.

A vizsgált vízmintákban a vastartalom a rendeletekben előírt határértékek többszöröse volt bizonyos helyszíneken, míg a társasházakban több alkalommal vett ivóvízmintákban a vasbaktériumok száma meghaladta a kormányrendelet szerinti határértéket – írták.

Megjegyezték: nem mindegyik háztartásban jelentkezik a vízminőségromlás. A panaszok elsősorban a vas és acél csővezetékekkel szerelt ingatlanokban élőktől érkeztek, Szigetvár nyugati részéből, míg az ellátási területeken működő iskolákban és óvodában nem tapasztaltak vízminőségromlást.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a „vasbaktériumok által okozott másodlagos vízminőségromlás nem jelent veszélyt az egészségre, de okozhat kellemetlen szagokat és eltömítheti a csöveket”.

A tájékoztatás szerint többször jelezték a problémákat a beruházás kivitelezőjének, a nagykanizsai Szabadics Építőipari Zrt.-nek, ugyanakkor az eddig elvégzett, a vezetékek mosatásával járó beavatkozások még nem vezettek eredményre.

Közölték, a fejlesztés keretében megvalósított vízműtelep próbaüzeme jelenleg is zajlik, az csak akkor zárulhat le sikeresen, ha a szolgáltatott ivóvíz paraméterei, minősége a szabvány szerinti.

Kiemelték: a Baranya-Víz Zrt. üzemeltetőként a rendelkezésére álló eszközeivel, humán erőforrásával mindent megtesz annak érdekében, hogy a vízminőség helyreálljon, addig is – az önkormányzattal együttműködésben – tartálykocsis vízellátást biztosít a településen szerdától naponta reggel nyolc és este nyolc óra között.

/forrás: MTI/

/címlapképünk illusztráció, forrás: unplash.com/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más