Hírek

Újra kapnak tiszteletdíjat a képviselők, bizonytalan a Bányásznapok sorsa

Komló – Csütörtökön tartották a járvány utáni második testületi ülést, több izgalmas pontot is tárgyaltak a képviselők.

 

Július 16-án ismét összeült a város képviselő-testülete, a számos napirendi pont között akadtak érdekesebbek is.

 

Olyanok mint:

  • az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról és költségtérítéséről szóló rendelet módosítása,
  • a Komlói Bányásznapok 2020. évi rendezvényhez kapcsolódó döntések meghozatala,
  • tájékoztatás Komló Város Önkormányzat, a Komlói Közös Önkormányzati Hivatal, valamint az önkormányzati intézmények veszélyhelyzettel összefüggő kiadásairól,
  • a nem költségvetési szervek 2020. évi támogatása kifizetésének – felfüggesztés alóli – részbeni feloldása,
  • döntés a médiaszolgáltatási feladatok ellátásáról – „Jó szerencsét” kiadvány megjelentetése,
  • döntés a Közösségek Háza Színház-és Hangversenyterem elnevezésének megváltoztatásáról, valamint az intézmény alapító okiratának elfogadásáról.

 

Az előző ülés leglényegesebb döntése Kispál László alpolgármesterré való kinevezése volt. Mivel a városnak így hosszú huzavona után lett hivatalos alpolgármestere, a képviselők bérét is újratárgyalták. Polics Jószef csökkentette volna a képviselők juttatásait. Ő azzal érvelt, hogy túlzóak a tiszteletdíjak és járványhelyzet miatt indokolt a csökkentés, illetve a felfüggesztés alóli feloldásáról szóló döntéséig továbbra is felfüggesztené a kifizetéseket bizonytalan ideig.

 

Ezzel szemben Barbarics Ildikó, a KÖT frakcióvezetője kezdeményezte a képviselődíjak felfüggesztésének megszüntetését, illetve a ki nem fizetett összegek átcsoportosítását a nem költségvetési szervek támogatási keretébe.

Döntés: 7-4 arányban a testület elfogadta Barbarics Ildikó javaslatát.

Polics József elmondta, sajnos a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nem nyert a város (5 millió forintra számítottak), azonban még nagyobb baj, hogy nem tudják, milyen döntést születik majd a tömegrendezvényekkel kapcsolatban. Egyelőre szervezik tovább a Bányásznapokat, és ha kell, menet közben majd módosítanak a terveken.

 

A testület döntése értelmében a Baranya Televízió Kft. adhatja ki és szerkesztheti a „Jó Szerencsét”, új nevén “Komlói Napló” újságot. Mint ismert, a komlo.hu üzemeltetését pedig a Hegyhátmédia Kft. végzi, így két médium párhuzamosan gyárthatja majd (ugyanazokat) a híreket.

 

Hogy megfeleljenek az előírásoknak, átnevezték a Közösségek Házát. Komló Város Önkormányzat Közösségek Háza, Színház-és Hangversenyterem helyett Komló Város Önkormányzat Közösségek Háza és Színház Művelődési Központnak fogják hívni. Az új név egy karakterrel rövidebb.

 

A város veszélyhelyzettel összefüggő kiadásairól is tájékoztatott a városvezetés. Az elérhető dokumentumok szerint 12.596.813 forintot költött az önkormányzat a járvány elleni védekezésre. Az összeg nagy része gumikesztyűkre, fertőtlenítőszerre és szájmaszkokra ment el.

 

A különféle komlói civil szervezetek némileg örülhetnek, részben feloldják a nem költségvetési szervek támogatását. Az előterjesztés szerint az pályázott összegek 50%-át kaphatják meg a szervezetek.

Fotó: a szerző felvétele

Szólj hozzá!

Hirdetés