2.7 C
Komló
2024. április 25.
spot_img
KezdőlapHírekTelefonon faggatják a komlóiakat a helyi közéletről

Telefonon faggatják a komlóiakat a helyi közéletről

Komló – Telefonos közvélemény-kutatás zajlik a városban, de azt egyelőre nem tudni, kinek a megrendelésére.

Az utóbbi napokban többeket kerestek telefonon rejtett számról, hogy kérdéseket tegyenek fel a polgármesterrel, a lehetséges vetélytársaival, a városi beruházásokkal, és egyéb, Komlót érintő témákkal kapcsolatban.

Az elmondások alapján a telefonáló csak annyit közöl, hogy a Call Express munkatársa, ő maga nem mutatkozik be, de a hívott féltől megkérdezi, hogyan nevezheti beszélgetés közben. (Mondjuk Hölgyem vagy Uram? – a szerk.) Azt sem közlik, kinek a megbízásából telefonálnak. Ezután bevezető kérdéséket tesznek fel a hívott fél lakhelyével, nemével és korával kapcsolatban.

Itt egyébként könnyű elvérezni, mert egy idő után „betelik a kvóta”, azaz például elegendő számú 60 éves nőt hallgattak meg, így a hívott fél akkor sem biztos, hogy véleményt mondhat, ha szeretne.

Aki mégis átesik a szűrőn, az – olvasóink beszámolói alapján – többek között a következő kérdéseket kapják:

  1. elégedett-e a területének képviselőjével;
  2. kire szavazna, ha most lenne az önkormányzati választás (itt állítólag Polics József mellett Váczi István korábbi komlói rendőrkapitány és Szakács László volt alpolgármester neve is elhangzik);
  3. mit tart a legjobb, legfontosabb városi rendezvénynek;
  4. melyik beruházást tartja a leghasznosabbnak;
  5. honnan, milyen médiumból tájékozódik (pl. bama.hu, tévé, 7300.hu);
  6. mennyire tartják korruptnak a polgármestert stb.

Hogy hány főt hallgatnak meg, és végül milyen eredményre jutnak, arról csak a megbízó fog értesülni, aki lehet egy párt, egy civil szervezet, de akár egy magánszemély is.

Korábbi választások előtt is felbukkantak

Jövőre önkormányzati és EP-képviselői választásokat tartanak Magyarországon, így várhatóan megszaporodnak majd a hasonló hívások és felmérések – ahogy minden választás előtt.

A komlói közvélemény-kutatást végző Call Express neve például már a 2021-ben is felbukkant a hírekben, amikor a Népszava arról számolt be, hogy „közvélemény-kutatás címszó alatt a Fidesznek kedves sugalmazásokat terítettek névtelen operátorok”. Akkor olyan kérdéseket tettek fel többek között, hogy a hívott fél „támogatná-e az LMBTQ-mellett kiálló Márki-Zay Pétert; melyik szimpatikusabb önnek, a migránspárti Brüsszel, vagy a határok sérthetetlenségét védő magyar kormány?” stb.

A Call Express honlapján az Adatvédelmi tájékoztatóból derül ki, hogy „a Call Express Közvélemény-Kutató Intézet az Amarone Kft. egy divíziója, mely elsősorban telefonos közvélemény-kutatást végez. Nem jogi
személy, ezért nincs külön adószáma és a cégtárban sem található meg.”

Az Amarone Kft. egy 2008-ban bejegyzett, budapesti székhelyű, de debreceni és gyöngyösi tulajdonosokkal bíró társaság. Szintén ők a tulajdonosai a SZINAPSZIS Piackutató és Tanácsadó Kft.-nek is, „amelytől a Kósa Lajos vezette debreceni önkormányzat is rendelt szolgáltatást, és amelyről a Magyar Narancs azt írta, hogy a legutóbbi önkormányzati választások előtt Amygdala Közvélemény-kutató néven irányított kérdésekkel kereste meg az embereket telefonon.” (Népszava.hu)

/A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: 7300.hu /

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más