7.7 C
Komló
2024. március 05.
KezdőlapHírekSúlyos problémák vannak a tűzoltóknál

Súlyos problémák vannak a tűzoltóknál

Tűzoltó leszek és katona ….. mondják a gyerekek 3-4 évesen, és vonzó szakma volt ez felnőtt korban is. Sajnos csak volt. A 7300.hu-nak nyilatkozott a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke, Salamon Lajos arról, milyen problémákkal kell megküzdenie ma a szakmának. 

A fiatal generációnak már nem annyira vonzó hivatás, mint ezelőtt 10 éve. A tűzoltók túlterheltek, alulfizetettek, mint sok szakma ma Magyarországon. Számos tűzoltó leszerelt, mert nem bírták a rájuk nehezedő nyomást, az alacsony fizetést, azt hogy úgy érezték a mostani államosított rendszer „szívatja” őket, pedig ők csak a munkájukat végzik, életeket mentenek, és nagyobb megbecsülést várnak. Nem a társadalomtól, mert az emberek tisztelik és felnéznek a tűzoltókra. Szakmán belül nem kapják meg azt a támogatást, amire szükségük lenne, és ez is feszültséget okoz a laktanyákban (is).

Ez egy összetett történet, több sebből vérzik a tűzoltóság – mutatott rá Salamon Lajos. A jelenlegi gondok legfőbb forrása, hogy a szervezet 2012-es „államosítása” során a kormányzat vagyis a Belügyminisztérium illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) „maga alá gyűrte” a tűzoltóságot, figyelmen kívül hagyta a szakmai javaslatokat, észrevételeket. Ebből az következett, hogy elmúlt évek során a korábban vonzó és megbecsült tűzoltószakma leértékelődött.

Toborozni próbálják az újoncokat, de sajnos így sem lehet elég munkaerőt találni, mert a tűzoltók igen alul vannak fizetve. A kezdő bér havi bruttó 180-200 ezer forint. A szakma veszélyességét tekintve ez a bér egyáltalán nem vonzó az újoncok körében. Ebből az következik, hogy ötvenéves embereket is felvesznek csak azért, hogy meglegyen az állomány. Ha ez így folytatódik, néhány év múlva elöregszik a szakembergárda, és az átlagéletkor 45-50 évre növekszik a mostani csaknem 40 évről, ami szintén igen magas. Az átlagéletkor növekedésével romlik az állomány fizikai állóképessége, és egyre kevesebb olyan szakember lesz, aki ki tud majd vonulni a tűzesetekhez.

Salamon Lajos beszélt a tűzoltók béremeléséről is, amit a kormány a saját álláspontjuk szerint hangoztatott (mint általában mindent – szerk.), amely szerint magas béremelést és élhetőbb, színvonalas életpálya modellt tettek le a tűzoltók elé. Ez sajnos nem így van! Ha a tűzoltók 2019 elejéig lépcsőzetesen megkapják a még 2015-ben megígért 50 százalékos béremelést, akkor a fizetésük vásárlóértéke csak a 2008-as bérek szintjét éri majd el. Azaz a jövedelmek nagysága ebben a hivatásban továbbra sem lesz kielégítő – tette hozzá az elnök.

A szakma vonzereje jelentősen romlott azért is, mert a tűzoltók elvesztették korábbi kedvezményeiket, például a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét. Ez lehetővé tette, hogy a tűzoltók már ötvenéves korukban nyugdíjba menjenek. Manapság azonban már csak 60 éves kortól adott a lehetőség, hogy a tűzoltóság munkatársai úgynevezett rendelkezési (tartalékos) állományba kerüljenek – mondta a szakszervezeti vezető. Szerinte a változtatás miatt néhány év múlva feladatuk elvégzésére egyre kevésbé alkalmas, fizikailag és lelkileg „elhasználódott” dolgozók alkothatják majd a tűzoltóság törzsét.

Egyes adatok szerint országosan 700-800 tűzoltó hiányzik az állományból, míg mások szerint mindössze 64 fő.

Salamon Lajos HTFSZ elnök azt is elmondta, hogy a szervezetnél dolgozó valamennyi hivatásos kolléga tűzoltó rendfokozattal rendelkezik, a vonulós állomány mellett az ügyeleteken, a hatósági területen, a humán és a gazdasági területeken is tűzoltók teljesítenek szolgálatot.  Szakértők szerint a gond éppen az, hogy ugyan összességében nem csökken a dolgozók száma, de egyre kisebb a konkrét esetekhez kivonuló állomány nagysága. Vagyis amíg az irodai dolgozók száma emelkedik, addig a tüzet eloltani képes szakemberek száma csökken. Ez pedig egyáltalán nem kedvez a vonulós állománynak.

Az elnök szerint a tűzoltók teljesítményértékelési rendszere is átalakításra szorulna. A parancsnokok ugyanis például csak meghatározott számú szakembernek adhatnak kiváló minősítést, függetlenül attól, hogy az általuk irányított csapatból hányan érdemelnék meg, és a vele járó javadalmazást. Ez azt jelenti, hogy például egy 15 fős csoportban van 8 kiváló dolgozó, de csak 3 embernek ítélheti oda a kiváló minősítést.

Mostanra már csak egy dolog lehet vonzó a pályára lépők, illetve az állásukat megtartók számára: a 24-48 órás munkabeosztás. Ami egy teljes nap ledolgozása után két szabadnapot biztosít. Ez lehetővé teszi, hogy a tűzoltók valamilyen mellékállást is vállaljanak, hogy meg tudjanak élni. Ez azonban kevés ahhoz, hogy a fiatalok tömegesen lépjenek be a tűzoltósághoz – fűzte hozzá a szakszervezet elnöke.


A cikk hosszúra sikerült, de remélem, sokan végigolvasták, és akkor ismét rájöttek arra, hogy ma Magyarországon kevés az a szakma, ahol az emberek azt a bért kapják a munkájukért, amit megérdemelnének.  Ettől függetlenül remélem lesz utánpótlás a lánglovagoknál. Az biztos, hogy a társadalom elismeri a munkájukat, tisztelik őket, de abból nem lehet megélni…

(címlapfotó: sajto-foto.hu, illusztrációk: pixabay.com)

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más