15.7 C
Komló
2024. május 26.
spot_img
KezdőlapHírekA Pennyben keresnek iskolát az elkeseredett családok Pécsett

A Pennyben keresnek iskolát az elkeseredett családok Pécsett

Pécs – Bedarálnak egy álomiskolát, a kétségbeesett pécsi családok már minden felületen hangot adnak csalódottságuknak. Például az egyik üzletlánc boltjának hirdetőfalán is.

 

Na de, kezdjük az elején. Ahogy az a Pécsi Stop és a Szabad Pécs is megírta, volt egy iskola Pécs-Somogyban, ahova elsősorban hátrányos helyzetű gyerekek jártak, egyre csökkenő létszámban. 2014-ben mindössze 5 beiratkozója volt az iskolának.

Két éve azonban indult egy szülői-pedagógusi kezdeményezés, amelynek célja az volt, hogy olyan oktatási-nevelési programot adjon az iskolának, ami az állami követelményekkel összhangban van, de alkalmazza a reformpedagógiák módszereit és a legújabb oktatási-pszichológiai kutatási eredményeket. Ennek köszöhetően – az akkor még létező Budai Városkapu Iskolaközpont főigazgatója, Csovcsics Erika vezetésével – a modern, alternatív módszereket is alkalmazó iskola egyre népszerűbbé vált. Négy év alatt ötről 25 főre nőtt a beiratkozók száma. Az iskolában idén már túljelentkezés volt, jelenleg több mint száz gyerek tanul itt, az elmúlt két évben majdnem 30 gyerek iratkozott át ide más intézményekből a felső osztályokba is.

Belenyúltak felülről

 

A portálok beszámolója szerint az álomszerű fejlődésnek azonban egy vezetőcsere vetett véget: az iskolaközpontok megszüntetése után a Vadgesztenye a Bártfa Utcai Általános Iskola tagintézménye lett, az igazgatói posztra Csovcsics Erika volt várományos. A Pécsi Tankerület azonban a pályázatot eredménytelennek nyilvánította, majd az új tanévtől kezdve megbízott igazgatót nevezett ki az iskola élére.

A szülők az iskola addigi pedagógiai programja iránt legelkötelezettebb része azóta folyamatos harcban áll a megbízott vezetővel, az oktatói „kemény mag” pedig elhagyta az intézményt. A szülők szerint ezzel negatív folyamatok indultak el, és mára a „motiváló tevékenységhez és partneri, emberi hozzáálláshoz szokott gyerekeink egy olyan hagyományos iskolában találták magukat, ahol még a hagyományos iskola előnyei sem érvényesülnek” – fogalmaztak.

 

Szeretett iskolájukért gyújtottak gyertyát a szülők és a gyerekek. Fotó: Útválasztó gyertyagyújtás a Vadgesztenyéért Facebook esemény

 

Hogy lecsillapítsák a kedélyeket,  Páva Péter tankerületi igazgató fórumot ígért a szülőknek, azonban még ez előtt ünnepélyesen kinevezte a régi-új igazgatót az iskolában. A szülők becsapva érzik magukat, és demonstrációt szerveztek december 17-re. Az esemény oldalára töltötték fel azt a képet is, amin keserű humorral egy áruházi hirdetőfalon keresnek iskolát kétségbeesett gyerekeiknek.  És hogy utóbbi nemcsak egy üres szólam, arra álljon itt egy érintett anyuka Facebook posztja:

„Zoárd egy éve jár oda, tavaly azt mondta, hogy nem gondolta volna, hogy valaha szeretni fog iskolába járni…
2018. december.. Múlt héten már nem aludt és sírt, hogy nem fogja tudni a verset másnap.. Persze tudta, de nem kérdezték, úgyhogy utána meg ezért sírt, hogy minden hiába volt, a tanulás, stressz, a kialvatlanság… Szegénykém két év Waldorf és egy év Vadgesztenye után, nem érti még, hogy hogy találta magát szeptemberben egy „másik iskolában”.. És én sem. „

 

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más