15.7 C
Komló
2024. április 15.
spot_img
KezdőlapHírekOroszlányban megcsinálták, amit Komlón kellett volna

Oroszlányban megcsinálták, amit Komlón kellett volna

Amíg városunkban (szinte) mindent elbontottak, lezártak, befalaztak, elvittek, ami a bányászattal kapcsolatos, addig Oroszlányban tartották annyira értékesnek a múltjukat, hogy egy szuper múzeummá alakítsák át az egykori bányaterületet.

Ha valahol lennie kéne egy országosan ismert híres, a magyar szénbányászatot bemutató múzeumnak, az Komló. Hiszen ez az a város, ami a puszta létét a bányászatnak köszönheti. A város, amit bányászok építettek. A város, ahol bár volt egy-két próbálkozás, meg lett egy gyűjtemény, eddig még nem sikerült igazán méltón megemlékezni a múltról. Nem úgy, mint Oroszlányban. 

forrás: banyaszatimuzeum.hu

Ott az egykori majki XX-as akna területét alakították át múzeummá, ahol hajdani bányászok vezetik be az érdeklődőket a szakma rejtelmeibe. A helyszínen eredeti állapotban tekinthető meg a szállítóakna, az aknagépházzal, de kötélpálya, csillefeladó állomás és működő bányavonat is van, sőt még az aknatorony is látogatható, melynek tetejéről szét lehet nézni.

A nem túl távoli jövőben tervezünk egy videót a területről, addig pedig ajánljuk a Kiránduló blog élménybeszámolóját, sok-sok fotóval:


/címlapkép: banyaszatimuzeum.hu/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más