15.7 C
Komló
2023. március 22.
KezdőlapHírekNem a városé a terület az emlékművel, de nem is kell neki

Nem a városé a terület az emlékművel, de nem is kell neki

Komló – Valószínűleg többen meglepődtek, amikor elhangzott: a gesztenyési Felszabadulási emlékmű magántulajdonban van. Mivel ez nem túl gyakori jelenség, utánajártunk, mi áll a háttérben.

A jellegzetes csavaros formájú szobor 1970-ben épült, Bachmann Zoltán és Dicső Rudolf tervezte az 1945-ös felszabadulás emlékére.

A terület és vele együtt az emlékmű kárpótlás keretében került kiosztásra (legelő és egyéb építmény megnevezés szerepel a kérdéses 0290/6 hrsz. alatti ingatlan tulajdoni lapján), és 1992-ben szerezte meg egy komlói székhelyű kft. a tulajdonjogot.

Ma azonban már nem az eredeti vevőé a terület, mert tavaly januárban elárverezték. A legalacsonyabb vételi ár 750 ezer forint volt a 2 hektáros területre. Hogy végül mennyiért kelt a föld, nem tudni, csak annyit, hogy egy bólyi vállalkozó vette meg.

Fotó az 1992-es Komló c. albumból

Érdeklődtünk a Városházán, hogy az önkormányzat licitált-e, és ha igen, mennyit kínált a földért? Mert Polics József polgármestertől gyakran elhangzik a kritika, hogy alig maradt a város tulajdonában földterület, most pedig volt lehetőség visszaszerezni valamennyit, főként egy olyat, amin egy városi emlékmű is áll. Azt is megkérdeztük, megvitatta a testület az esetleges adás-vételt.

Az önkormányzat válaszából megtudtuk, nem volt napirendi pont a területvásárlás, a képviselők nem szavaztak róla, és az önkormányzat nem is licitált a földre. Ennek oka, hogy nem figyelik a mezőgazdasági területek értékesítését, mert abból a városnak van elég, sőt, a már meglévőket is bérbe adják. Amire szükségük lenne, azok az ipari, gazdasági, jó infrastruktúrájú területek. Mivel az említett két hektár nem az, ezért a városnak nem is kell. A források ráadásul szűkösek, és a rendelkezésre álló pénzt inkább a TOP-os pályázatokhoz szükséges ingatlanok vételárrészeként kívánják felhasználni.

A föld (nagy része egyébként erdő), valamint az emlékmű tehát marad a bólyi vállalkozóé, akivel azonban a városvezetés egyezkedni fog a felújítást illetően. Úgy vélik, nem lesz akadálya annak, hogy befessék az emlékművet magyar és uniós zászlóra – ahogy azt a közmeghallgatáson javasolták.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más