6.7 C
Komló
2024. február 21.
KezdőlapHírekMikor és hogyan "veszítették el" a komlóiak Sikondát?

Mikor és hogyan „veszítették el” a komlóiak Sikondát?

Komló – Ami a Balatonnál most zajlik, az kicsiben már lejátszódott Komlón: a mindenki számára elérhető olcsó népfürdőből mára drága wellness hotel lett. Pedig az állam 2002-ben 660 milliót pumpált a fejlesztésbe.

 

Ha valaki fürdeni szeretne a sikondai Ambient Hotel és Aroma SPA-an, annak 3200 forintos  napi jegyet kell váltania, míg egy gyermek után 2700 forintot kell fizetni. Ez egy négyfős család esetében 11 800 forintot jelent egyetlen napra, amit egy átlagos komlói család nem engedhet meg magának. Éppen emiatt a helyiek jelentős része nem is látogatja az egykori városi strand helyére épített intézményt.

Pedig nem volt ez mindig így. A sikondai strand annak idején nagy népszerűségnek örvendett: megfizethető árai és közelsége miatt a nyári szezonban mindig telt házas volt. A létesítmény az út két oldalán húzódott, melegvizes -, sport- és gyermekmedencékkel. A két oldalt felüljáró kötötte össze, a medencék mellett öltözők, büfék és boltok is voltak. Ennek ma már nyoma sincs.

 

Először csak az üzemeltető lett más

 

A ’80-as években még az önkormányzat tulajdonában álló és a baranyai vízmű által üzemeltett strand 1995-ben új üzemeltetőt kapott, a Sásdcsat Kft.-t. A cég ügyvezetője, Völgyesi József, valamint Polics József, a városüzemeltetési iroda akkori vezetője (ma a város polgármestere) a komlói tévének adott nyilatkozatában elmondta, az önkormányzat új rendezési terve szerint a strand szanatórium felőli oldalán lévő medencéket hamarosan lebontják. Helyette a másik oldalon fejlesztéseket hajtanak végre, amellyel növelni tudják majd a fürdő színvonalát.

1996-ban ez meg is történt: a szanatórium előtti medencéket szétverték, és 1997-ben Polics és Völgyesi már arról beszélt, hogy a strand másik oldalán található sportmedencéje megújult, azonban nem állami pénzből, hanem magántőke bevonásával. Ekkorra alakult meg ugyanis a Sikonda Kft., amelyben az önkormányzat mellett több cég és magánszemély is tulajdonos volt.

A kb. felére csökkentett strand azonban a felújítás ellenére sem lett jövedelmező, így nagy lehetőséget jelentett, amikor 2001-ben az első Orbán kormány gazdasági minisztere, Matolcsy György bejelentette, hogy a város kaphat pénzt a fürdő bővítésére.

Ezt a város lakói kétkedve fogadták és többen hangsúlyozták: amióta egy oldalra szűkült a strand, ritkán mennek oda. Hozzátették, szinte biztosan abban, hogy az új fürdő drága lesz, amit majd nem tudnak megfizetni.

 

Amikor még a „miénk” volt a strand. Fotó: képeslap – Gabler Csaba

Hatszázmillióval szállt be az állam

 

2001 szeptemberében jelentette be Páva Zoltán polgármester, hogy a Sikonda Kft. (amelyben az önkormányzatnak ekkor már csak 26 százalékos részesedése volt) 492 millió forintot nyert az államtól a Széchenyi terv keretén belül. A projektre kapott állami támogatás később további 68 millióval (szállodaépítés céljából), majd 100 millióval (munkahely-teremtési támogatással) nőtt.

Bár mindenki azt hangsúlyozta, hogy a szükséges összeg rendelkezésre áll, 2002-ben még alig haladt valamit a munka. Hoffmann György, a kivitelező Hídépítő Zrt. vezetője először arra hivatkozott, a banki hitelezéssel kapcsolatos tárgyalások elhúzódtak, ezért csúszik a projekt is, majd (2003-ban) további okot nevezett meg: a rosszul megválasztott tervezőt. Hoffmann elmondása szerint 700-800 millióval túltervezték a létesítményt, ezért új terveket kellett készíteni és csökkenteni a kiadásokat.

A beruházás folytatásához tőkeemelésre is szükség volt, amiben az önkormányzat már nem kívánt részt venni, ezért egy 2002. szeptemberi döntésében a képviselő-testület megszavazta a 13,73%-os részesedés eladását. Így a városnak mindössze 1% tulajdonrésze maradt a Sikonda Kft-ben. A testület azt is célként tűzte ki, hogy a fűtőerőmű 5,58%-os részesedését is értékesítsék. Ez utóbbi végül nem történt meg, hiszen az OPTEN adatai szerint a Fűtőerőmű egészen 2014-ig, vagyis a Sikonda Kft. felszámolásáig résztulajdonos maradt.

 

A befektetett ősszeg töredékéért kelt el a fürdő

 

Az intézmény végül 2004-re készült el: lett kültéri és beltéri medence, szauna park, látványfürdő, wellness és fitnesz elemek, valamint egy szálloda rész. A fürdőt azonban nem érezték magukénak és nem is látogatták a helyiek, a pár szobás szálloda pedig nem tudta kitermelni a fenntartási költségeket. A Sikonda Kft. ellen 2005-ben, 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban is indult végrehajtás, majd 2009-ben megindult a felszámolási eljárás is. A céget végül 2014-ben törölték.

Matolcsy 2001-es vízója, hogy az új fürdőkomplexum óriási idegenforgalmat bonyolít majd, és a fejlesztéseket követően 140-160 ezer érkezik a régióba emiatt, nem vált valóra.

 

Már csak a sportmedence maradt meg a régi strandból. Fotó: Ambient Hotel

 

Az OPTEN adatai szerint a felszámolás alatt álló Sikonda Kft. vagyonát nyilvános pályázat útján hirdették meg eladásra. A termálfürdő ingatlan becsült értéke (a hozzátartozó beépített és beépítetlen eszközökkel és berendezési tárgyakkal együtt) az első, 2009-es kiírásban még 1,66 milliárd forint volt, az utolsó 2011-es változatban viszont csak 460 millió forint.

Vélhetően ezen az áron kelt el végül az eredetileg 1,4 milliárdból épített, 660 millió forint állami forrással megtámogatott komplexum. Azért nem állítjuk biztosan, mert hiába kerestük többször az új tulajdonos Sikfürdő kft.-t, az akkori vezetés nem volt hajlandó válaszolni a kérdéseinkre. (A 2009-ben alakult Sikfürdő Kft.-nek olyan résztulajdonosai és ügyvezetői voltak, mint a kozármislenyi vállalkozó – volt képviselő és futballklub vezető – Feleki Attila, vagy Hoffman György, a volt Hídépítő Zrt. vezetője.) Azt viszont megtudtuk a Sikonda Kft. egyik volt résztulajdonosától, hogy ők semmit nem láttak viszont a befektetett pénzből a csődeljárás során.

 

Nemcsak a befektetők jártak rosszul

 

A komlói vállalkozókon és magánszemélyeken túl, akik invesztáltak a Sikonda Kft-be, főként a lakosság jött ki rosszul a privatizációból és tulajdonoscseréből. A sikondai komplexum ugyanis „elvesztette közfürdő jellegét”.

Az Ambient Hotel & AromaSPA-t jelenleg az Accent Hotelts üzemelteti. Elsősorban a szálloda vendégeinek magas szintű kiszolgálása a célja, a fürdőbelépők értékesítése csak kiegészíti a bevételeket. Kiss Zoltán szállodaigazgató kérdésünkre elmondta, ő három éve vezeti a hotelt, ami nem volt mindig egyszerű. Volt olyan eset, hogy a komlóiak közösségi oldalakon vagy épp személyesen adtak hangot nemtetszésüknek, mely szerint elvették tőlük a strandjukat. Ez főként akkor érhető tetten, amikor – az előírásoknak megfelelően és a megszálló vendégek kényelmét szem előtt tartva – telt ház esetén nem engedhetnek be további fürdőzőket a hotel területére. Bár a szálloda vezetése törekszik a mindenki számára elfogadható megoldást találni, az intézmény kapacitása véges, és a – jelentős összegeket kifizető – szállodai vendégei elsőbbséget élveznek.

 

A régi medencék helyén most park van – háttérben az Ambient Hotel. Fotó: K. E.

 

2016-ban ugyan próbálkoztak azzal, hogy a régi szabadtéri sportmedencét elkerítették, és külön belépőt lehetett váltani oda (kedvezményes áron), az érdeklődés alacsony volt és ez komoly veszteséget okozott. Ezt a lehetőséget ezért azóta megszüntették. Kiss Zoltán hozzátette, az említett nagymedence sorsa egyébként amúgy is kérdéses, hiszen a vízvezeték, amely 4,5 kilométerről szállítja oda a vizet, nagyon rossz állapotban van. Hogy befektetnek-e ennek felújításába és a medence renoválásába, azt majd a tulajdonosok döntik el – hangsúlyozta.

Ha megszűnik a sportmedence, az utolsó eleme is elveszik annak a sikondai strandnak, amely egykor közös volt, a komlóiaké volt, az átlagemberé volt. Vajon ugyanez vár a balatoni strandokra is?

 

Via: Magyar Narancs

Nyitókép: Gabler Csaba (képeslap)

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más