Hírek

Míg máshol sorra kapják el a szemetelőket, Komlón még a kamerákat is ellopták

Komló – A megyeszékhelyen és a szomszédos Hosszúhetényben is kamerákkal küzdenek az illegális szemétlerakók ellen. A módszer az eddigi tapasztalatok szerint hatékony, Komlón valamiért mégsem sikerült megvalósítani.

Többször beszámoltunk a várost és környékét elborító illegális szemétlerakókról. A probléma évek óta folyamatosan fennáll, és úgy tűnik, továbbra sem lesz változás. Hiába ürítik ugyanis sűrűbben a városgazdálkodás szakemberei a konténereket, hiába takaríttatott ki több területet az önkormányzat a Tisztítsuk meg az Országot projekt keretében, és hiába szedték napokon keresztül lelkes helyi civilek a szemetet városszerte, ha pár hét múlva visszaáll az „eredeti” állapot.

Pécsett a közelmúltban tíz helyszínre telepítettek vadkamerákat az illegális szemétlerakás visszaszorítása érdekében, és további kamerák beszerzését is tervezik. De a szomszédos Hosszúhetényben is hasonló eszközökkel küzdenek a szemetelők ellen.

A módszer hatékony a helyi tapasztalatok szerint

Tetten ért szemetelők Dobogó dűlőben. /forrás: PécsMa/

Pécsett már több esetben indult eljárás a felvételek alapján. Csertetőn például a kihelyezett vadkamera, a Dobogó dűlőben pedig a térfigyelő kamera segítségével bukkantak az illegális szemetelőkre. Az elkövetőket az önkormányzat feljelentette.

Komlón még a kamerákat is ellopták

Érdeklődtünk az önkormányzatnál, hogy városunkban miért nem használnak hasonló eszközöket. A válaszból kiderült, hogy már többször próbálkoztak vadkamerák kihelyezésével, de ezek rövid időn belül eltűntek. Hozzátették, jelenleg is tárgyalnak különböző megoldási lehetőségekről a probléma megszüntetése érdekében.

Azt sajnos nem tudjuk, hogy a kamerákat mely helyszínekre és hogyan helyezték ki, de talán, ha a pécsihez hasonlóan valamilyen nehezen elérhető helyre tennék, esetleg elrejtenék nehezebb lenne ellopni. Egy biztos, tőlünk 25 kilométerre működik a módszer.

A polgármester szerint is időszerű lenne a példastatuálás

Polics József polgármester szerint is időszerű lenne példát statuálni a szemetelőkkel szemben, ehhez szerinte a lakosság összefogásra lenne szükség.

“Mint mindennek, a hulladék elhelyezésének is van kultúrája. Ez nálunk sajnos nagyon nem működik, pedig működtetjük a hulladékudvart, évente kétszer tartunk lim-lom szállítási akciót, ahol a lakosság ingyen megszabadulhat felesleges dolgaitól. A hulladékudvar pedig széleskörű használati lehetőséget biztosít mindenki számára (aki fizeti a számláját)” – tette hozzá.

/címlapkép: Vadkamera Pécsett, forrás: biokom.hu/

Hirdetés