kedd, május 17, 2022
KezdőlapHírekMegszavazták: többet kell fizetni jövőre az önkormányzati bérlakás után

Megszavazták: többet kell fizetni jövőre az önkormányzati bérlakás után

Komló – Jövőre emelkednek az önkormányzati bérlakások bérleti díjai, a rászorulók támogatást kapnak.

Megemelik az önkormányzati lakások bérleti díjait jövőre – döntött a képviselő-testület még ősszel.

Az erről szóló előterjesztés szövege szerint felülvizsgálták a Városgondnokság működését, kiemelt figyelmet fordítva az önkormányzati bérlakásokból származó bevételekre és ezek felhasználására. Ennek során megállapították, hogy “indokolt volt a közös költség-tartozások jogszabályoknak megfelelő érvényesítése, továbbá a pályázati rendszeren alapuló és határozott időre szóló lakásbérleti jogviszonyok létesítése és rendszeres felülvizsgálata.”

A vizsgálat arra is kiterjedt, hogy mikor történt utoljára lakbéremelés: 2011-ben, az új lakásrendelet elfogadásakor tíz százalékos lakbéremelés érintette az összkomfortos lakásokat, amelyre akkor a Városgondnokság tett javaslatot. (Ezt megelőzően 2006. március 31-től léptek érvénybe átfogóan új díjtételek.) 2019-ig bezárólag 152% volt az összesített infláció, így most az 52% feletti díjemelés jelent inflációt meghaladó mértéket.

Kispál László, az előterjesztés benyújtója indoklásában arról beszélt, hogy:

“Egy 30-35 négyzetméteres lakás bérlője 3.500-4.000 forint lakbér fejében lakhat havonta, azt gondolom, hogy ennek egy-kétszáz forintos rendezése nem érbevágó. De fenntartva azt a szám ismeretet, hogy a szociális rászorultságot a szociális háló kezeli, ez 180 lakás esetében áll fent, illetve 106 lakás esetében alig-alig mozdul a bérleti díj. Kettős én jelenik meg egy képviselő feladatai között. Az egyik én, hogy a választó polgárt lehetőség szerint mindenben jól ellátva, akár ingyen lakhatással segítse, de sajnos a világ már nem erről szól, mindennek ára van. A másik én a tulajdonosi én, amikor azt mondja, hogy kezelünk egy nagy lakásállományt és ennek az árbevétele bizony gyarapítja a Városgondnokságnak a lehetőségeit.“

Vagyis: a Városgondnokság hatékonyabb működéséhez szükség van a bevételek növelésére, ez az emelés pedig 26 millió forintos árbevételt jelenthet.

 

A szociálisan rászorulók támogatást kapnak

A fizetendő díjakat rászorultsági alapon állapítják meg, lakástípusonként (kivéve a szükséglakásokat) kétféle lakbért megállapítva. A szociális helyzetük alapján rászorulók lakbértámogatásban részesülhetnek. A jogosultság feltételeit a városi Szociális Iroda állapítja meg.

Az új árazás szerint a bérlemények díja a következőképp alakul:

Jelenleg egy 50 négyzetméteres komfortos lakás bérleti díja 6950 Ft, ez az emelés után 10500 Ft lesz abban az esetben, ha a bérlő lakhatási támogatásban részesült. Ha a rászorultság nem áll fenn, akkor egy 50 négyzetméteres lakásnál a bérlő 14-17.000 Ft között fog fizetni komfortfokozattól függően.

“Ha egy lakás bérleti díjat nézünk szemben egy garázs bérleti díjjal, akkor – azt gondolom, hogy az önkormányzati szándék, hogy egy vagyontárgyunk feletti felelős gazdálkodás ezt már megköveteli tőlünk – ez elvárható” – fogalmazott Kispál László alpolgármester.

 

Mindenki megszavazta

A bérleti díj emelést 11 igen szavazattal összhangban szavazta meg a városvezetés KÖT-ös és Fideszes frakciója egyaránt. Az ülésről dr. Pál Gabriella, a Komló Összeköt képviselője hiányzott.

Az emelés híre gyorsan elterjedt a városban, és nem aratott nagy sikert – ahogy az várható is volt. Az emelésekkel egyik legjobban érintett kenderföldi városrészben – egy közösségi médiában megjelent poszt szerint – aláírásgyűjtésbe is kezdtek a döntés visszavonásáért.

Érdeklődtünk ezért az érintett képviselőknél, ők mit tapasztaltak ezzel kapcsolatban, milyen visszajelzés érkezett a lakosságtól.

Hidegkuti Szabolcs, a városrész KÖT-ös önkormányzati képviselője a következő választ adta:

“Sajnos egyesek vagy rosszindulatból vagy tudatlanságból téves információkat terjesztettek Kenderföldön a lakbérek emelkedésével kapcsolatban, ezért sokan megijedtek és megkerestek, hogy mi az igazság. Akkor is azt mondtam, és most is szeretném elmondani, hogy azok, akik szociális szempontok szerint rászorultak, keressék fel az önkormányzat szociális irodáját, mert lehetőség van lakhatási támogatás igénylésére.

Szerencsére a város szociális hálója elég széles ahhoz, hogy tudjunk segíteni ebből a szempontból a legszegényebb rétegen. Bár hosszú évek óta először, valóban úgy döntött a képviselő-testület – egyhangúlag – hogy átfogóan rendezi a lakbérek kérdését, szeretném hangsúlyozni, hogy az önkormányzati bérlemények még így is jóval a piaci albérletek árai alatt vannak”

nyilatkozta portálunknak Hidegkuti Szabolcs.

Az egyik leginkább érintett utca Komlón, ahol még sok az önkormányzati lakás.

Kérdéseinkkel kerestük Orsós Ferencet, a Komlói Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, önkormányzati képviselőt is, aki először a közösségi médiában adott hangot felháborodásának, majd megosztott egy “helyreigazítást”, amelyben tisztázza a lakbérek pontos változását. Érdeklődtünk, hogy ha nem értett egyet a döntéssel, mi okból szavazta meg az emelést. A fideszes politikus cikkünk megjelenéséig nem válaszolt.

“Az átfogó lakbéremelés nélkül eltelt több mint 13 év szinte feledtette a bérlőkkel, hogy ilyen változás megtörténhet. Ebből a „kényelmi helyzetből” most kiesnek egy időre a lakásbérlők, így társadalmi szinten biztos, hogy minden jogalkalmazónál és jogalkotónál panaszok jelentkeznek. E helyütt is felhívom a figyelmet arra, hogy a félkomfortos lakások esetében (tipikusan 35 m2-es garzonlakások a Kazinczy F., Engel A. utcákban és Anna Akna területén) mérsékeltebb az emelés aránya, mint a jobban felszerelt lakásoké” – mutatott rá az előterjesztésben Kispál László.

További cikkeink

Minden más

Random