Hírek

Maszkok, karanténosok – válaszolt kérdéseinkre az önkormányzat

Komló – Kisebb port kavart a városban az önkormányzat által vásárolt maszkok ügye, és több egyéb kérdés is felmerült a koronavírussal kapcsolatos intézkedések miatt. Polics József polgármesterrel készítettünk egy rövid interjút, hogy tisztábban lássunk.

 

Pontosan hány darab maszkot rendelt eddig az önkormányzat és milyen összegben?

Polics József: – Az önkormányzat első körben 2000 maszkot vásárolt, darabját ezer forintos áron, majd további 3000 darabot kétszáz forintos áron. Az első adag maszk már az önkormányzat rendelkezésére áll, a később rendelt 3000 darab jövő hét csütörtökön érkezik majd meg, 3000 darab kesztyűvel kiegészítve. Emellett több magánszemély is felajánlotta, hogy varr maszkokat, illetve egy varroda vállalta, hogy készít maszkokat, ha az alapanyagot biztosítja az önkormányzat. A közfoglalkoztatottak egy része is maszkokat gyárt jelenleg.

Hova kerültek/kerülnek a megvásárolt maszkok?

P.J. – A védőfelszereléseket elsősorban az önkormányzati intézmények dolgozói kapják meg, továbbá az ellátórendszeren és a nemzetiségi önkormányzatokon keresztül azok a rászorulók, akik máshogy nem jutnak hozzá. Vagyis az időseken túl a rossz anyagi helyzetben élők is számíthatnak segítségre.

Milyen keret terhére vásárolta a maszkokat/kesztyűket az önkormányzat?

P. J. – Önkormányzati forrásból: a képviselők tiszteletdíjából adódó megtakarítás, valamint dologi kiadások (stb.) terhére. Azért ezekből, mert a város költségvetési hiánnyal küzd, és a tartalék forrás már fel van címkézve. A veszélyhelyzet miatt egyelőre nem megjósolható, milyen plusz kiadásai és kieső bevételei lesznek az önkormányzatnak, ezért okosan kell beosztani a pénzt. A vis maior helyzetből adódó kiadásokat az önkormányzatoknak külön vezetniük kell, és nem kizárt, hogy a kormány később megtéríti ezeket. Illetve, amennyiben elmúlt a veszélyhelyzet, és ismét a testületi többség hoz határozatokat, utólag lehet módosító javaslatokkal élni.

Jelen helyzetben ki dönt(het) a maszkok/fertőtlenítők beszerzéséről és az egyéb (köz)beszerzésekről?

P. J. – A jelenleg hatályban lévő jogszabály szerint a polgármester. Több kisebb (pl. aszfaltozás) és két nagyobb közbeszerzés is folyamatban van, ezek nem állhatnak le. Bár a döntést formálisan egyedül hozom meg, az előterjesztés anyagát minden alkalommal megkapja a Jogi, ügyrendi és közbeszerzési bizottság elnöke is, aki véleményezi a tervezett határozatokat.

Végez-e/tervez-e egyéb más megelőző eljárást az önkormányzat (pl. közterek, utcák fertőtlenítése, hangosbemondón keresztüli tájékoztatás stb.)?

P. J. – Igen, jövő héten megkezdjük azoknak a köztereknek a fertőtlenítését, ahol sokan megfordulnak, így a buszpályaudvaron, a polgármesteri hivatalban, a gyógyszertárak vagy épp a posták előtt. Emellett, amennyiben szükség lesz rá, nyomtatott formában adunk ki újabb tájékoztatót, amit mindenkinek eljuttattunk a postaládájába.

Jelenleg hány személy van hatósági karanténban Komlón? 

P. J. – Jelenleg 18 fő, ebből kettő ellátását az önkormányzat biztosítja. Jó hír viszont, hogy első komlói, aki karanténba került, csütörtökön tünetek nélkül, egészségesen elhagyhatta a lakást.

Kap-e az önkormányzat tájékoztatást arról, hogy van-e koronavírusos beteg a városban?
P. J. – Nem, így nincs tudomásunk arról, van-e Komlón igazoltan fertőzött beteg.

 

Fotó: a szerző felvétele

Szólj hozzá!

Hirdetés