Hírek

Már kilenc karanténos van Komlón, de koronavírusos betegről egyelőre nem tudni

Komló – Szinte óránként változik az országos helyzet a koronavírus miatt, így néha nehéz eligazodni a veszélyhelyzettel kapcsolatos tájékoztatásban. A komlói döntéseket és lépéseket érintően próbáltunk néhány dolgot tisztázni Polics József polgármester segítségével.

A kővágószőlősi polgármester a Facebookon jelentette be, hogy a vírus elérte Baranyát, náluk legalábbis volt koronavírusos beteg.

Megkérdeztük ezért a városvezetést, Komlón jelentettek-e koronavírusos megbetegedést, és ha igen, mit lehet tudni az érintett(ek)ről.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy azoknak, akik külföldről érkeztek/érkeznek haza, be kell-e jelenteniük magukat? Ha igen, hol és hogyan? Mi az ezzel kapcsolatos protokoll?

Több emberről tudható ugyanis, hogy külföldön dolgoztak, most mégis a városban jönnek-mennek, nincsenek házi karanténban. Őket ki ellenőrzi?

Utóbbival kapcsolatban Polics József elmondta, a határon minden belépőt megkérdeznek, honnan érkeznek. Amennyiben olyan területről, amely fertőzött, úgy kötelezően elrendelik számukra a házi karantént. Ha nem fertőzött településről/országból jönnek haza és tüneteik sincsenek, akkor viszont senki sem ellenőrzi a továbbiakban őket. Csak az érintett személyeken múlik, hogy elővigyázatosságból otthon maradnak-e két hétig. Azokat, akik házi karanténban vannak, naponta többször ellenőrzik a rendőrök.

Arról, hogy van-e koronavírusos beteg Komlón, Polics József nem adhatott tájékoztatást, mivel a kormányzati rendelkezések értelmében egycsatornás tájékoztatás működik (azaz csak az erre kijelölt személyek nyilatkozhatnak). Azt azonban kérdésünkre nem cáfolta, hogy a házi karanténban őrzött – nagy valószínűséggel egészséges – komlói lakosok száma ötről kilencre nőtt.

Más forrásokból szerzett információink szerint Komlón egyelőre nincs tudomás koronavírusos megbetegedésről. Persze, más kérdés, hogy tesztet csak azokon végeznek, akiknél a vírusra jellemző tünetek jelentkeznek, valamint fertőzött területeken jártak vagy fertőzött személlyel kerültek kontaktusba.

A komlóiak láthatóan igyekeznek betartani a felhívást és otthon maradni: csütörtök kora délután szinte teljesen üres volt a belváros.

 

Nem hagynak senkit ellátatlanul

Mivel az egyik legveszélyeztetettebb csoport az idősek, a velük kapcsolatos információkat is igyekeztünk pontosítani.

A hivatalos tájékoztatás szerint:

Amennyiben a 70 év feletti, otthonában tartózkodó személy egyedülálló, és az ellátásáról való gondoskodás nem megoldott, vagy családban él, azonban a mindennapi életvitelhez szükséges létfontosságú feltételek számára nem biztosítottak, úgy az alábbi elérhetőségeken jelentkezhet:

Komló Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat

Itt Fehér Imrét kell keresni – az ő száma: 0630/4857160

Komló Térségi Integrált Szociális Szolgáltató Központ

  • Cím: 7300 Komló , Kossuth L. u. 103.
  • Telefon: 0672/581-308, 0672/488-579
  • szolgaltatokozpont@gmail.com

Itt Bóna Bernadett kell keresni – az ő száma: 0630/5408467

 

Az érintett dolgozók a 70 év feletti személyek részére – elsődlegesen az ellátott személyek saját költségeire – segítséget nyújtanak a bevásárlásban, a szükséges gyógyszerek beszerzésében, valamint a halaszthatatlan ügyek intézésében.

Az ellátás biztosítását csak olyan személyek kérjék, akik részére semmilyen módon nem áll rendelkezésre egyéb – hozzátartozó, szomszéd – segítség – írták az önkormányzati közleményben.

Olvasóink visszajelzése és a Komló Térségi Integrált Szociális Szolgáltató Központ Facebook bejegyzése alapján azonban úgy tűnt, a rendszerben nincs elég ember a feladatra, ezért több telefonáló kérését is elutasították.

Frissítés: az intézmény tájékoztatás szerint az esetleges elutasítások nem emiatt, hanem azért történtek, mert a jelentkezők életkora nem érte el a 70 évet.  Azt tapasztalták, hogy a lakosok nem minden esetben olvassák el a kiküldött hirdetmény teljes szövegét, így volt már 50, 60 éves jelentkező is. Van, aki családban él, illetve esetleg Pécsett él a gyereke, de ennek ellenére nem akarja terhelni a családot bevásárlással. 

 

Érdeklődtünk ezért a polgármesternél, hogy:

– pontosan ki kérhet/kaphat segítséget?
– Van-e arra az önkormányzatnak kapacitása, hogy valamilyen pénzügyi tartalékból kisegítő embereket vegyen fel esetleg a családsegítő szolgálathoz?
– Mennyi önkéntes jelentkezett eddig? Ők részt tudnak venni az idősek ellátásában (pl. bevásárlás)? Ha igen, hogy zajlik a folyamat?
– Ki, hol és hogyan jelentkezhet segítőnek?
– Kaphatnak esetleg az önkéntesek valamilyen juttatást cserébe az önkormányzattól?
– Lehet, hogy többen vannak, akik még nem töltötték be a hetvenet, de segítségre szorulnának. Velük mi fog történni?

Polics József kérdésünkre elmondta, elsősorban az egyedül élő, 70 feletti lakosok hívását várják, akkor is, ha eddig nem voltak benne az ellátórendszerben. Emellett azonban azokat sem hagyják segítség nélkül, akik még nem töltötték be a hetvenet. Ha a két intézménytől bárki elutasító választ kapna valamiért, az jelezheti panaszát a polgarmester@komlo.hu email címen. Az eseteket a polgármester kivizsgálja és dönt a további intézkedésekről.

Az idősek ellátását egyelőre intézményi keretek közt, az önkormányzat dolgozóinak, azaz a szakemberek segítségével oldják meg, önkéntesek bevonására még nem került sor. Ennek ellenére bárki jelentkezhet segítőnek a fenti email címen, és amennyiben szükség lesz a munkájukra, keresik majd őket – mutatott rá a polgármester.

 

Pécsett a Kétfarkúak is segítenek

Felhívást tett közzé csütörtök délután a Magyar Kétfarkú Kutya Párt baranyai csoportja. Eszerint azok a 60 év feletti pécsi lakosok, akiknek segítségre van szüksége a bevásárlásban vagy egyéb ügyintézésben, jelezhetik azt a párt helyi képviselőinek, akik az önkéntesek közreműködésével díjmentesen segítenek ebben.

 

Fotók: a szerző felvételei

Szólj hozzá!