Hírek

Koronavírus: több mint száz dolgozóját bocsátja el a RÁK Antenna – frissítve

Komló – Egyszerre 110-120 dolgozójától válik meg cég – értesült az Átlátszó. A vállalkozás a Suzuki beszállítója volt, amely a napokban jelentette be a leállást. Frissítés (2020.03.23.) reagált az ügyvezető.

 

Az Átlátszó írta meg, hogy az autóalkatrészeket gyártó RÁK Antenna Gyártó Kft. pénteken tömeges leépítést jelentett be.

– Felhívtak, hogy menjek be aláírni a papírokat. Amikor beértem, a hr-es letette elénk a lapokat, majd kiment. Azt sem tudtuk, miről van szó, mit és hol kell aláírni, kérdezni pedig nem volt kitől – mesélte lapnak egy érintett dolgozó.

A dolgozóknak állítólag azt javasolták, ha később vissza akarnak menni dolgozni, akkor jobban teszik, ha aláírják a közös megegyezést, amivel egyúttal a végkielégítésről is lemondanak. Ezt sokan meg is tették abban bízva, hogy a leállás csak átmeneti, és hamarosan újra felvehetik a munkát.

– A cég a Suzukinak és Németországba gyárt alkatrészeket, így amikor megtudtuk, hogy előbbi leáll, sejtettük, hogy nem lesz munka – mutatott rá az elbocsátott dolgozó.  – A hirtelen felmondás azonban váratlanul ért minket, azt hittük, legalább állásidő lesz vagy valamilyen más átmeneti megoldást találnak. Ehhez képest az emberek többségét szinte azonnal elküldték – tette hozzá.

Az Átlátszó megkereste a RÁK Antenna komlói telephelyének vezetőjét, Rajnai Norbertet, hogy döntés okairól érdeklődjön. Arra is rákérdeztek, miért közös megegyezéssel bocsátották el a munkavállalókat, és hogy mi történik azokkal, akik esetleg nem írták alá a közös munkaviszony-megszüntetést. Tudni szeretteék volna azt is, hány dolgozója maradt a cégnek, és hogy mik a terveik a jövőre nézve: tervezik az újraindulást, esetleg profilt váltanak, vagy teljesen megszüntetik a kft-t.

Rajnai Norbert egyelőre nem válaszolt a portál kérdéseire.

Ugyanakkor, bár a Magyar Suzuki Zrt. korábbi közleménye szerint ők mindössze március 23-tól április 3-ig tervezik az esztergomi gyártás leállítását, és szeretnének a lehető leghamarabb visszaállni a korábban megszokott működésre, mégis több száz kölcsönzött munkásától vált meg a cég – szintén pénteken.

Könnyen lehet, hogy ez a bejelentés játszott közre a komlói kft. döntésében is.

 

Az önkormányzat lehetőségei korlátozottak

 

Az Átlátszó felkereste Polics József (Fidesz) polgármestert is, hogy megtudja, kért-e esetleg a cégvezetés az önkormányzattól bármilyen támogatást a dolgozók megtartásához.

Polics József a portál kérdésére elmondta, hogy bár korábban pályázatok támogatásához kért és kapott is segítséget a cég, ezúttal nem keresték meg őket. Az önkrományzat is már csak az elbocsátásokról értesült.

A polgármester hozzátette, az autógyártó cégek leállása érzékenyen érinti a várost, mert Komlón több beszállító is van. Az eddig információk szerint egyelőre csak a RÁK Antenna bocsátott el tömegesen dolgozókat.

– Természetesen beszéltem a munkaügyi központtal és a cégvezetővel is, sajnos ez a nagyságrend nem önkormányzati kategória – magyarázta Polics József. – Jeleztem a problémát kormányzati szinten, folynak az egyeztetések. Sajnos már a szolgáltatói szerktorban is megjelentek az elbocsátások; számunkra nemcsak egészségügyi szinten lesz ez nehéz időszak. Amiben tudjuk, segítjük a helyi vállalkozásokat, de a mi támogatási keretünk ehhez kicsi (a városnak jelenleg 15 millió forintja van munkahelymegtartó támogatásra). Vizsgáljuk, miben tudunk javítani a helyzeten – fogalmazott a polgármester.

Az Átlátszó kereste a Baranya Megyei Kormányhivatalt is, azután érdeklődve, hogy:

  • Komlón hány cég jelentette be eddig a komlói kirendeltségen, hogy a koronavírus miatt elbocsátja a dolgozóit;
  • összesen mennyi új munkanélküli regisztrált Komlón az elmúlt 3 hónapban, és ehhez képest mennyi volt ugyanezen időszakban a regisztráltak száma tavaly és tavalyelőtt.

A kormányhivatal a cikk megjelenéséig nem reagált.

Ferenczy Tamás, a Baranya megyei iparkamara komlói szervezetének vezetője az Átlátszó kérdésére elmondta, pontos adatokat ők sem tudnak még arra vonatkozóan, hogy a komlói vállalkozások milyen lépéseket tettek már és mire készülnek. Egyelőre gyűjtik az információkat, hogy hiteles képet kaphassnak a helyzetről.

– Voltak már bejelentett leépítések, vannak próbálkozások munkaidő átcsoportosításokra, csökkentésre, kényszerszabadságolásokra. A bizonytalanság, a kivárás a jellemző, valamint a tartalékok felmérése és azok lehetséges mozgósítása van a feladatok középpontjában. Plusz terhet jelent a vállalkozásoknak, a vírus elleni védekezés, azon munkahelyeken, ahol a termelés nem állt le – mutatott rá Fereczy Tamás.

Kispál László, a komlói Vállalkozók Klubjának vezetője, egyúttal a város új alpolgármestere korábban elmondta, a város adóbevételein – így az iparűzési adóban – egyelőre nem látszik a megtorpanás, sőt, sok vállalkozás már a teljes éves adókötelezettségének eleget tett. Ezen a szinten hónapokkal később, várhatóan ősszel jelenkezhetnek majd a problémák – tette hozzá.

Ami viszont szinte garantálható, az az, hogy Komlón ismét meg fog ugrani a munkanélküliségi ráta. A koronavírus miatt ugyanis sok külföldön dolgozót elbocsátottak, és a közfoglalkoztatottak száma is jelentősen lecsökkent. Ők – a helyi vállalkozásoktól elküldött munkavállalókkal együt – szinte biztosan regisztráltatni fogják magukat a komlói munkaügyi központban, mint álláskereső – prognosztizálta a portál.

 

Frissítés (2020. március 23.):  A cég ügyvezetője, Rajnai Norbert a cikk megjelenése után reagált az Átlátszónak.

Az ügyvezető szerint egyetlen egy dolgozó sem lett elbocsájtva, mert – mint ahogyan a cikkben szerepel – közös megegyezéssel szűntek meg a szerződések. Rajnai Norbert arra is rámutatott, hogy a pénteki napon nem 110-120, hanem csak 70-80 dolgozó munkaszerződése szűnt meg. Az ügyvezető szerint nem hangzott el olyan, hogy ha a munkavállalók később vissza akarnak menni dolgozni, akkor jobban teszik, ha aláírják a közös megegyezést. Az ő verziója szerint a dolgozókkal egy koronavírus miatti helyzetelemzést tartottak, ami több mint másfél óra volt. Ezen ő és a HR-is is személyesen volt jelen, így, aki kérdezni akart, megtehette. Szerinte a dolgozókat nem érhette váratlanul a „felmondás”, mivel közös megegyezéssel szüntették meg a munkaviszonyukat, és azt sem tartja helytálló állításnak, hogy az emberek többségét elküldték. Az ügyvezető rámutatott, a cég 2008-as válságot is túlélte, és minden dolgozót, minden szaktudást meg tudtak tartani, és most is meg fogják tudni tartani. „A cégünk 2 nap alatt be tud indulni a tömegtermeléssel a vevőink eddigi igényeinek a mértékére” – tette hozzá Rajnai Norbert.

 

Forrás: Átlátszó.hu

Fotó: rakantenna.hu

Szólj hozzá!