19.7 C
Komló
2024. június 17.
spot_img
KezdőlapHírekIdén már két horgásztó is kiszáradt Baranyában

Idén már két horgásztó is kiszáradt Baranyában

Baranya – Nem tíz, „csak” két tó száradt ki Baranya megyében az elmúlt időszakban: a bicsérdi és a kistapolcai horgásztó. Ezzel egyértelműen láthatóvá váltak a klímaváltozás következményei.

Kiszáradt a bicsérdi horgásztavat tápláló vízfolyás, emiatt már két éve nem érkezett vízutánpótlás a tóba. A település kulturális és szabadidős rendezvényeinek egyik kedvelt helyszíne úgy tűnik, már a múlté.

Bicsérd polgármestere a bama.hu-nak adott nyilatkozatában jelentős anyagi kárról beszélt, hiszen csak pályázatok útján több mint 120 millió forintot költöttek a tó és környezetének kialakítására. A kiszáradás következtében viszont a terület elvesztette vonzerejét. Korábban esküvőket, családinapokat és egyéb szabadtéri rendezvényeket tartottak itt. Jelenleg még bíznak a helyzet megoldódásában, de ha többé nem kerül víz a mederbe, akkor is szeretnék valahogy hasznosítani a területet – olvasható a cikkben.

A Google Maps tavalyi felvételén még megcsillan a háttérben a bicsérdi horgásztó vize.

Dr. Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő megdöbbentőnek nevezte a látottakat, miután kilátogatott a helyszínre. Mivel a bicsérdi polgármester nyilatkozatában több, összesen 10 baranyai tó kiszáradásáról beszélt, szerettünk volna teljes képet kapni a helyzetről. Felkerestük ezért a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségét, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, és a Baranya Megyei Kormányhivatalt is.

A szövetségtől megtudtuk, hogy a bicsérdi mellett még egy tó kiszáradásáról tudnak a megyében, Kistapolcán. Ott ez a látvány fogadta a horgászokat júniusban.

Kistapolcai horgásztó /forrás: Facebook/

A Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége azt is megjegyezte, hogy a jelenlegi szélsőséges időjárás mellett több tó is veszélybe kerülhet.

A Vízügyi Igazgatóságtól a kiszáradás okára kaptunk választ: ezek szerint a megye DK-i részén jelentősebb csapadékhiány van, illetve a téli csapadék összeg mindenütt elmaradt a sokéves átlagtól.

„Általánosságban kijelenthető, hogy a vízhozam hiányát jelentősen befolyásolja a térségben, a vízgyűjtőterületen a csapadékok csökkenő volumene, ezen belül is a téli csapadékok jelentős elmaradása, a talajban tárolt vízmennyiség csökkenése. Az elmúlt évek vonatkozásában az éves csapadékösszegeket megvizsgálva megállapítható, hogy az éves csapadék mennyiségei folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak. 

További problémát jelent a hosszan tartó csapadékos időszakok csökkenése, gyakoriak a rövid ideig tartó, intenvíz esőzések, ami nem pótolja az előző időszakok hiányát és nem biztosít tartalékot a nyári időszak párolgásának, aszályosságának fedezetére. 

Véleményünk szerint, amennyiben a következő időszakokban a csapadékmennyiségek volumene nem haladja meg jelentősen az elmúlt időszak értékeit, akkor jelentősebb vízhozam növekedésre számítani nem lehet, ami területen lévő tavak – különösen a kedvezőtlen adottságúak – üzemvízszintjének csökkenésében is megmutatkozik” – magyarázta válaszában a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. 

Cikkünk egyik tanulsága, hogy egy általunk megkérdezett szerv sem tudott konkrétan válaszolni a baranyai tavak állapotára, ezzel kapcsolatos kérdéseinkre egyedül a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége reagált érdemben.

/címlapkép: Dr. Keresztes László Lóránt Facebook oldala/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más