15.7 C
Komló
2024. április 15.
spot_img
KezdőlapHírekA Hit Gyülekezete is oktat a Gagarinban

A Hit Gyülekezete is oktat a Gagarinban

Komló –  Hogyan kerülnek a Hit Gyülekezetét bemutató videók a Gagarin Általános Iskola holnapjára? – tették fel a kérdést Facebookon. Utánajártunk.

Aki pár napja rákattintott a Gagarin Általános Iskola honlapjára, azt látta, hogy a Hit és Erkölcstan oktatás videó menüpontja alatt a Hit Gyülekezetének hitoktatással kapcsolatos weboldalára vivő link, és egy, a Hit Gyülekezetét bemutató videó linkje szerepel. Az oldalon (a letöltések között) elérhető tájékoztatóban viszont csak a Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegye van feltüntetve, mint oktatást végző intézmény.

 

A Hit Gyülekezete nem tagja a Pécsi Egyházmegyének, bár igaz, 1989 óta nem szektaként, hanem hivatalosan bejegyzett egyházként működik.

Természetesen felkerestük az oktatási intézményt, hogy tisztázzuk, melyik egyház tartja a hit és erkölcstanoktatást.  Huszár Zoltán, az iskola igazgatója kérdésünkre elmondta, az intézményben – a hatályos jogszabályoknak megfelelően – bármely, az országgyűlés által elismert egyház szervezhet hit-és erkölcstan órát, amennyiben a szülők részéről erre igény jelentkezik, és az adott egyház biztosítani tud hitoktatót. A szülőknek írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy erkölcstan, vagy hit- és erkölcstanoktatást választanak gyermekük számára. Amennyiben az utóbbi mellett döntenek, az egyházat is meg kell nevezniük. Ezen kívül május 20-ig van lehetősége  írásban a változtatás jogával élni. Az erről szóló hivatalos tájékoztatót már februárban minden szülő megkapta az elektronikus naplónkon keresztül. Az idei tanévben – a szülők igényei alapján – a Magyar Katolikus Egyház és a Hit Gyülekezete tudta vállalni, hogy biztosítja az iskolákban a diákok hit-és erkölcstan oktatását. Ezért szerepel a honlapon mindkét egyház ismertetője – magyarázta az intézményvezető.

Arról azonban, hogy pontosan mit tanítanak a hittan keretei között, az igazgató nem kívánt nyilatkozni, hozzátéve, erről kizárólag az egyházi oktatók tudnak felvilágosítást adni.

A Gagarin Általános Iskola kézilabda utánpótlás-képzéséről is híres

Bár az intézmény szerint a szülök minderről értesültek, sokan mégis most, egy felháborodott Facebookos poszt miatt szereztek róla tudomást. A hozzászólók főként azt sérelmezték, hogy a felvilágosítás a honlapon nem volt egyértelmű – az már csak másodlagos, hogy a Hit Gyülekezetének megítélése sokak szerint kétes.

Aki keresné az ominózus videókat, hiába teszi, az iskola ugyanis – kommentár kíséretében – már eltávolította azokat. Az indoklásban ez áll:

„Ezúton tájékoztatjuk a Tisztelt Szülőket, hogy az iskolát ért valótlan vádak miatt a hit-és erkölcstan oktatásra vonatkozó ismertetőket, – melyeket az intézményünkben jelenleg hitoktatást tartó egyházak képviselőivel egyeztetve, a szülők tájékoztatása céljából és kizárólag a hitoktatásra vonatkozóan tettünk közzé – eltávolítottuk honlapunkról. A továbbiakban az ügyet lezártnak tekintjük és a  rosszindulatú feltevéseket ezúton visszautasítjuk! Az iskola tantestülete.”

Hogy pontosan kik és milyen vádakkal illették az iskolát, vagy, hogy milyen rosszindulatú felvetésekről van szó, arra a magyarázat nem tér ki…

/címlapkép: Hit Gyülekezete/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más