2022. június 24.
KezdőlapHírekFurcsa cégek építhetik újjá a pécsi tűzoltólaktanyát

Furcsa cégek építhetik újjá a pécsi tűzoltólaktanyát

Pécs – Véget érhet a pécsi tűzoltólaktanya kálváriája: sikerült megtalálni a kivitelezőket, akik összesen 4,2 milliárd forintból végezhetik el a szükséges fejlesztéseket a baranyai megyeszékhelyen. A négyből három cég háttere azonban elég furcsa.

Eredményt hirdettek a pécsi tűzoltólaktanya felújítására kiírt tenderben. Ez jó hír lehet a pécsieknek, hiszen már 11 éve is arról írt a megyei lap, hogy maguk javítgatják a romos laktanyát a tűzoltók, miután évekkel korábban veszélyessé nyilvánították az épületet. Hosszas tervezés és huzavona után végül egy uniós (KEHOP) pályázat lehetőséget teremtett a felújításra: összesen 3,2 milliárd forintot ítéltek meg a fejlesztésekre.

A négyből három cég azonban elég érdekes. 

A fejlesztés két részből áll:

1. rész: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság építése és meglévő épület átalakítása 2 ütemben a Pécs, Engel János u. 1. sz. alatti ingatlanon meglévő épület részbeni bontásával/átalakításával és új laktanyaépület építésével.

2. rész: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság építése a Pécs, Tüzér u. 30. szám alatti ingatlanon.

 

Milliós bevétel után százmilliós tenderek

A kivitelezés első, nettó 3,3 milliárd értékű részét a következő cégek nyerték: Falcon Global Zrt., Professional Marketing Manager Kft., Octopus Invest Szolgáltató Kft..

  • A Falcon Global Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2019 tavaszán alakult, az igazgatóságban pedig helyet foglal többek között Németh Zsuzsa, aki mindkét másik cégben is vezető tisztségviselő.

Az egy főt foglalkoztató Falconnak mindössze 14,4 millió forint árbevétele és 1,1 millió forint adózott eredménye volt, 2020-ban mégis összesen 2,2 milliárd forint értékben nyert el közbeszerzést (konzorciumban vagy önállóan), amelyhez idén egy közel félmilliárdos bölcsődeépítés is társult.

  • A Professional Marketing Manager Kft. és az Octopus Invest Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság már korábban is felbukkant egy-egy közbeszerzés kapcsán, sőt, éppen Mészáros Lőrinc elől vittek el egy nagyobb beruházást (a tatabányai Bányakórház gimnáziummá történő átalakítását 5 milliárd forintért). Akkor a Fejér-B.Á.L. Zrt.-nél sikerült jobb ajánlatot adni, most pedig a ZÁÉV-et utasították maguk mögé.

Zűrös hátterű cégek vittek el egy 5 milliárdos iskolaépítési munkát Mészáros Lőrincék elől

Négy olyan cég építheti fel a tatabányai katolikus gimnáziumot, amelyek korábban vagy nem szerepeltek jelentős közbeszerzéseken, vagy szabálytalan körülmények között lettek befutók. Külön érdekesség, hogy a társaságok tavalyi egész éves bevétele összesen nem volt annyi, mint a most elnyert tender összege.

A 2011-ben alapított, 0 fős Professional Marketing Manager Kft. tulajdonosa Németh Zsuzsa, a cég 2015-ben 498 milliós forgalmat bonyolított, az azt követő négy évben pedig 37 és 175 millió forint között mozgott a bevétele. Az adózott eredmény maximuma 4,7 millió forint volt az elmúlt öt évben.

  • A 23 fős alkalmazotti lészámmal bíró Octopus Invest 2000-ban alakult, ügyvezetője Németh Zsuzsa. A Kft. éves árbevétele 2019-ben 406 millió forint volt, az adózott eredménye pedig 3,6 millió. A cég 2006-ban kapta mostani nevét, előtte Autóportál Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság néven jegyezték. A Kft. adószámát többször is felfüggesztették, míg az első közbeszerzését 2012-ben nyerte az MTVA-tól rádióhallgatottsági közönségmérési adatok biztosítására. 2018-ban Tatabányán, 2019-ben pedig Budakeszin nyert állami tendert. A kettő között munkavédelmi bírságot is kiróttak rájuk.

A Professional Marketing Manager Kft. a SOLUTION Vagyonértékelő Konzorcium részeként (a Valid Solution Kft. és az Economic Solutions Zrt. mellett) 2016-ban részt vett egy gyanús tenderen, amelynek során közel négymilliárd forint uniós támogatás sorsa dőlt el.

A közbeszerzésen összesen 12 darab cég indult egyedül vagy konzorciumban, így összesen hat ajánlattevő volt. Egy utóellenőrzés során azonban kiderült, hogy a vállalkozások egy része lényegében két cégcsoporthoz tartozik, tehát tulajdonképpen testvércégek „versenyeztek” egymás ellen.

Az ügyletben részt vevő Valid Solution Kft. később az Octopus Investtel (és két másik céggel) közösen nyerte el a már említett tatabányai tendert. A Valid Solution tulajdonosa szintén Németh Zsuzsa (és Németh János) volt.

Szijjártó Péter a Merkbau Zrt.-nél 2021. január 11-én. Forrás: Szijjártó Péter Facebook odala

A kivitelezés második részére vonatkozó közbeszerzést a MERKBAU Építőipari és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság nyerte el, amely 943 millió forintért végezheti el a szükséges munkálatokat. A jól prosperáló, 349 főt foglalkoztató kiskunhalasi cég három egymást követő évben is 20 milliárd feletti árbevételt ért el. A vállalkozás számos közbeszerzést nyert már, és január elején közel 300 millió forintos támogatást is kapott az államtól.

 

Via: Átlátszó.hu

Címlapkép: A pécsi tűzoltóság Engel János utcai épülete (Forrás: Google maps/archív 2013)

További cikkeink
- Hirdetés -spot_img

Minden más

Random