-2.3 C
Komló
2023. december 11.
KezdőlapHírekFilm fesztivál: egy újabb elveszített lehetőség

Film fesztivál: egy újabb elveszített lehetőség

Vélemény – Gyönyörűen becsomagolták a Hétdomb Film Fesztivál mai sajtótájékoztatóján, hogy az alapvetően komlói eseményt Pécsre költöztették. A megyeszékhely nyer, Komló pedig veszít a változtatással. 

„Szeptemberben Pécs és Komló lesz a filmszakma két fővárosa” kezdődik a hangzatos sajtóközlemény, amely aztán hasonlóan is folytatódik: „filmvetítésekkel, a filmszakmát népszerűsítő programokkal és világhírű sztárokkal várják a közönséget. „

Csak azt felejtik el részletezni a leírásban, hogy vajon mi jut ebből a komlóiaknak, azaz nekünk?

Merthogy ezt kapja Pécs:

A megyeszékhelyen a külföldről – összesen több mint száz országból – nevezett 3076 alkotásból félszáz versenyfilmet, valamint versenyen kívüli alkotásokat mutatnak be. Pécsett az Uránia Moziban, az Apolló Moziban és a Cinema Cityben lesznek a vetítések. Emellett számos alkotás lesz látható a pécsi Király utca vendéglátóhelyein kialakítandó úgynevezett Film Kávézókban, a rövid- és werkfilmek pedig a tervek szerint közterületeken, extrém felületeken, „gerillamozikban” is helyet kapnak. A rendezvény egyébként Pécs teljes történelmi belvárosát átszövi: a városközpont és a Király utca – Széchenyi tér – Ferencesek utcája útvonal a fesztivál időtartamára „izgalmas díszletekkel, rendhagyó utcaképpel, köztéri művészeti bemutatókkal és előadásokkal tarkított Nemzetközi Filmutcává alakul.” A fesztivál ideje alatt számos, a filmművészetet, filmszakmát bemutató és népszerűsítő közönségtalálkozóra is sor kerül: az érdeklődők alkotókkal, főszereplőkkel, sőt, nemzetközi (európai, hollywoodi, bollywoodi) és magyar filmes szakemberekkel és sztárokkal is találkozhatnak.

És ezt Komló:

A filmeket Komlón a Színház és Hangversenyteremben vetítik majd. A fesztivál kiemelt vendége a Bahreini Királyság lesz, ahonnan magas rangú küldöttség látogat Pécsre és Komlóra.

És ennyi. A sajtóközleményből semmi más nem derül ki Komlót illetően. A képek tanúsága szerint Magyar Ferenc, a komlói „részlegért” felelős tavalyi fesztiváligazgató még csak helyet sem kapott a sajtótájékoztatón.

Nemrég megkerestük őt és a Seven Hills International Film Festival szervezőit is a helyzet tisztázása érdekében, de csak utóbbiak válaszoltak.

Tőlük megtudtuk, hogy mivel Komlón nincs mozi, a “nemzetközi szekciót be kellett költöztetni a pécsi mozitermekbe”, így a hazai filmek megnyitója Komlón lesz, míg a nemzetközi megnyitó Pécsen. A komlói programokról nem tudtak felvilágosítást adni. Ők is úgy fogalmaztak azonban, hogy a fesztivált nem került át Pécsre, csak új helyszínekkel bővült.

 

A polgármester örül, pedig nincs minek

„Amikor tavaly Komlón hollywoodi vendégek jelentek meg, akkor azért mindenkinek szaporábban vert a szíve” – fogalmazott Polics József. A város polgármestere kiemelte, azzal, hogy a fesztivál nemzetközivé fejlődött, Komlót magát is kinőtte; ő pedig örül annak, hogy a két város közötti sokrétű kapcsolat mostantól újabb kulturális elemmel bővül.

Hát, mi ennek nem örülünk annyira. Pontosabban annak nem, hogy ezek szerint Komló képtelen kitalálni, megszervezni és megtartani egy fesztivált, ami igazán nemzetközivé nőheti ki magát. Képtelen megfelelően tárgyalni, lobbizni, előnyös alkut kötni, helyszínt és minőséget biztosítani, befektetőket vonzani és megnyerni egy ügynek.

Pedig tekintve a város adottságait, sok más lehetőség nem lesz a kitörésre. Elhelyezkedéséből és infrastruktúrájából adódóan (távol a fővárostól, szinte nulla ipari hasznosításra alkalmas önkormányzati területtel, képzetlen munkaerővel, minimális szálláshellyel) soha nem fog tudni nagy gyárakat, óriási befektetőket vonzani. Az ilyen rendezvények lehetnének a kitörési pontok, amik visszahelyezik a várost a térképre. Ehhez képest még a kínálkozó lehetőséget sem sikerül kiaknázni.

Persze, a komlóiak is beutazhatnak majd Pécsre, hogy lássanak sztárokat, és ha szerencsénk van, még ide is elvetődik majd egy-egy díszvendég néhány fotó erejéig. De annak, hogy itt a fesztivál ideje alatt érdeklődők százai, ezrei forduljanak meg más településekről, hangulat legyen és igazi filmünnep (és ezzel együtt bevétel) szinte semmi esélye.

És ez baj. Nemcsak a komlóiak érdekeit kell védeni, de a városét is. Ami most – látszólag legalábbis – elmaradt. Lehet, hogy ez volt a legtöbb, amit kihozhattak az új felállásból, de ez akkor is kevés. Ennek a fesztiválnak Komlón kellett volna maradnia, és nekünk kellett volna fejlődnünk, felnőnünk a feladathoz. Nem sikerült.

Megint.

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img

Minden más