15.7 C
Komló
2024. május 26.
spot_img
KezdőlapHírekBétai elkerülő: arra még várnunk kell, hogy eltűnjenek a belvárosból a kőszállítók

Bétai elkerülő: arra még várnunk kell, hogy eltűnjenek a belvárosból a kőszállítók

Komló – Az út elkészült, de amíg a belvárosban működik a kődöntő számottevő változásra nem számíthatunk.

Ahogy arról a 7300 is beszámolt, a múlt héten átadásra került a megújult Bétai elkerülő út. A közel 7 kilométer hosszú önkormányzati tulajdonban lévő úttól a belváros tehermentesülését várja a városvezetés, de amíg a belvárosban működik a KŐ-KA Kft. kődöntője ez csak részben valósulhat meg.

A kődöntő bejárata. /fotó: 7300/

A belvárosi kamionforgalom jelentős csökkenésére még legalább két évet várni kell

A gesztenyési andezitbányából jelenleg a belvárosi kődöntőbe hordják szállítmányaik nagy részét a KŐ-KA Kft. kamionjai, de ez idővel változni fog. A cégnek a 2026 év végig van engedélye a belvárosi kődöntő üzemeltetésére, utána a godisai vasútállomásra helyezik át.

fotó: 7300

A KŐ-KA Kft. gazdasági helyzete határozza meg, hogy ezen időpont előtt vagy legkésőbb ezen időpontig elkészül az új kődöntő. A kődöntőre jelenleg 80-100.000 tonna követ szállítanak évente. De ezen kívül is a belvároson át közlekedik naponta sok-sok gépjármű. 

A most elkészült Bétai elkerülő úttal az a célunk, hogy a Kőbányából a kődöntő és a célforgalom kivételével ne a belváros irányába közlekedjenek a tehergépjárművek. 

Az elkerülő útra a forgalomba helyezési engedély kiadása jelenleg folyamatban van, azután egy hatósági bejárás keretében tervezzük a forgalom fentiek szerinti szabályozását – nyilatkozta lapunknak Polics József polgármester.

Nem csak teherforgalom létezik

Bár a kőszállító kamionokat egy ideig még biztosan látjuk a belvárosban, sokaknak alternatívát nyújthat az elkerülő. Akik Kökönyösből utaznak Hosszúhetény felé (vagy fordítva) nem kell keresztül vágniuk a belvároson, sőt a kórház is elérhető az új útról. Ezek mellett az olykor előforduló belvárosi útlezárások során is lehetőséget adhat a kerülésre.

/címlapkép: 7300.hu/

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más