Hírek

Atomtemető: folytatódnak a kutatások Bodán

Baranya – Úgy tűnik, hiába tiltakoznak Pécsett, folytatódnak az ország első atomtemetőjének kutatófúrásai Boda határában.

Az Átlátszó írta meg az uniós közbeszerzési értesítő alapján, hogy a Bátkontroll Mérnöki Szolgáltató Kft. felügyelheti a Bodai Agyagkő Formáció (BAF) földtani kutatásának munkálatait nettó 114,6 millió forintért, és a kivitelezési munkálatokat a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. végzi nettó 3 milliárd forintért.

A cégek feladata lesz a BAF-3, BAF-3A és BAF-4 mélyfúrás kivitelezése és vizsgálata, Bükkösd és Boda külterületén két fúrási helyszínen három mélyfúrás kivitelezése helyszíni mérésekkel, mintázásokkal, laboratóriumi vizsgálatokkal, dokumentálással és értékeléssel.

A hír azért fontos, mert a Pécstől mindössze 8-10 kilométerre lévő falu szélén a nagy intenzitású radioaktív hulladékokat helyeznék el a föld alá véglegesen, amire jelenleg az egész világon nincs működő példa.

További részletek az Átlátszón:

 

Atomtemető: újrakezdődnek a munkálatok Bodán, több mint 3 milliárd forintot költenek rá

A kivitelezőt és a műszaki ellenőrt is kiválaszották, így nincs akadálya, hogy tovább folytatódjanak a kutatófúrások a Baranya megyei Boda határában. Az ott található aleurolit formáció ugyanis a szakértők szerint alkalmas lehet egy atomtemető befogadására. A munkálatokra több mint 3 milliárd forintot költ az állam az elkövetkező időszakban.

 

A nyitókép illusztráció, forrás: pixabay.com

 

Szólj hozzá!

Hirdetés