8.7 C
Komló
2024. április 21.
spot_img
KezdőlapHírekAki rendesen fizet, maradhat

Aki rendesen fizet, maradhat

Komló – Módosítottak az önkormányzati lakások bérbeadásáról szóló rendeleten.

Mi változott?

  • Ezentúl az önkormányzati bérlakásokat határozott idejű, két éves szerződéssel vehetik birtokba a lakók. Ez vonatkozik az új bérlőkre és a meglévő bérlet meghosszabbítását kérelmezőkre egyaránt.
  • A számláikat rendesen fizetők esetében – hacsak nem merül fel rendkívüli felmondásra okot adó körülmény – a bérlet korlátlan alkalommal automatikusan hosszabbodik.
  • A tartozásokat felhalmozó bérlő szerződése viszont megszűnik. Ez azonban nem jár együtt azonnali kilakoltatással, ha a bérlő vállalja az adósságok ütemezett visszafizetését. Ebben az esetben ugyanis az önkormányzat szintén meghosszabbítja a lakásbérletet. Aki nem fizet, annak viszont előbb-utóbb mennie kell.

(Forrás: komlói önkormányzat; az előterjesztés teljes szövege ITT elolvasható.)

Sportvölgy – az utóbbi időkben ez volt a végállomás, Komló legszegényebb „utcája” (2015-ben bontották le az utolsó barakkot).

Megjegyzés

A tartozások felhalmozásának több oka is lehet. A tapasztalatok szerint közrejátszik a munkanélküliség, az alacsony bérek, de a háztartás-vezetési problémák is. 

Sokan felróják, hogy a legszegényebbek házában is van tévé, hogy mobiloznak, neteznek. Hogy nem tartják be az elvárt sorrendet: számlák kifizetése, alapvető élelmiszerek beszerzése, tisztálkodási szerek és így tovább, amelyben nyilván csak a legvégén állhatnának az élvezeti cikkek. Ugyanakkor nem gondolnak bele abba, hogy a segély vagy a közmunkásbér (előbbi húszezer, utóbbi ötvenezer forint körüli összeg) valószínűleg nem elegendő minden kiadásra, sőt, gyakran a töredékére sem. A tévé nagyjából az egyetlen szórakozásuk. A mai világban mobiltelefon és internet nélkül már nagyon nehéz érvényesülni, kapcsolatot tartani, gondoljunk csak az oktatásra vagy álláskeresésre.

A kép soha nem fekete vagy fehér, egy adott élethelyzet minden esetben árnyaltabb, összetettebb. Ahhoz, hogy csökkenjenek a tartozások, a fenti intézkedéseken túl még sok minden mást is be kellene vezetni – és nem helyi szinten. 

 

Címlapfotó: panoramio.com

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más