Hírek

A legfontosabb tudnivalók az előválasztásról

Baranya – A 2022-es választáson az ellenzéki pártok közös listán indulnak, vagyis minden választókerületben egy jelölt méretteti meg magát a fideszes indulóval, illetve egy miniszterelnök-jelöltje lesz az ellenzéknek.

Mi az előválasztás lényege?

Tanult az ellenzék a négy évvel ezelőtti hibájából, ezért jövőre együtt, egységesen mérettetik meg magukat a Fidesszel szemben. Így mindenhol egy jelölt indul majd a kormánypárt ellen, és nem aprózódnak el a szavazatok több kisebb párt között.

Ennek első lépése a hamarosan kezdődő előválasztás, ahol a szavazók eldönthetik, ki legyen az egyéni választókerületekben induló ellenzéki jelölt, illetve az ellenzék közös miniszterelnökjelölt.

Mikor lesz? Miért kétfordulós?

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18–26. között, a másodikat október 4–10. között tartják. A második fordulóra akkor kerül sor, ha az első fordulóban egyetlen miniszterelnök jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint 50%-át.

Hol és hogyan lehet szavazni?

Személyesen és online is lehet majd szavazni. Az online szavazásra szeptember 13-tól lehet regisztrálni és időpontot választani. A regisztráció része egy rövid videóhívás, ezért olyan eszközzel (laptoppal, mobillal, tablettel) érdemes belevágni, ami működő kamerával és mikrofonnal rendelkezik.

Ha valaki inkább a személyes szavazást választaná, azt is megteheti az országszerte kihelyezett szavazópontokon. Ezeknek listája itt található.

Komlón két szavazópont is lesz: egy a Béke hotelnél (Városház tér 4.), egy pedig Körtvélyesben, a Nagyszántó utca 1. szám alatti üzlethelyiségben. Mindkét helyszínen szeptember 18. szombattól szeptember 26. vasárnapig várják a szavazókat reggel 8 és este 6 óra között.

A voksoláshoz érvényes fényképes igazolvány (személyi, jogosítvány) és lakcímkártya szükséges.

Vitáznak a jelöltek

Az első miniszterelnök-jelölti vita már lezajlott tegnap az ATV-n, ezen kívül még két televíziós vitát láthatnak az érdeklődők

  • szeptember 24-én és
  • október 4–10. között az RTL Klubon.

De nemcsak a miniszterelnök-jelöltek, hanem az egyéni választókerületek jelöltjei is megmérettethetik magukat az ország számos pontján. A Partizán csatorna a 444-el közösen összesen 32 előválasztási vitát szervezett a különböző választókerületek jelöltjeinek.

Keresztes László Lóránt (LMP) és Dr. Szakács László (DK) is összecsapnak

A Baranya 2-es választókörzetben (ahová Komló is tartozik) induló jelöltek is részt vesznek egy nyilvános vitán, melyet 2021.09.24-én (pénteken) 19 órakor tartanak Pécsett. A vitát online és a helyszínen is lehet majd követni. (Pontos helyszín később.)

Többen akartak változást, de hiába

Bár a Fidesz hivatalosan még nem jelentette be, hogy jövőre is Hoppál Pétert indítják a Komlót, Kozármislenyt és Pécs egy jelentős részét magába foglaló választókerületben, meglepetés lenne, ha nem ő indulna.

A politikus 2018-ban úgy nyerte a Baranya 2-t, hogy 12 jelölt indult  ellene. Ahogy akkor megírtuk:

  • Hoppál Péter (FIDESZ-KDNP) 20.565 szavazatot kapott (40,79%), míg
  • Gyimesi Gábor (JOBBIK) 11.133 szavazatot – 22,08 %
  • Nagy Ferenc (DK) 10.303 szavazatot– 20,44 %
  • Hohn Krisztina (LMP) 4575 szavazatot – 9,07 %
  • Berkecz Balázs (EGYÜTT) 1210 szavazatot – 2,4 %
  • Körömi Attila (MOMENTUM) 934 szavazatot – 1,85 %
  • Martos Csongor (MKKP) 926 szavazatot – 1,84 % gyűjtött be.

Az ellenzékiek összesen a szavazatok 55-56%-át gyűjtötték be, mégis a kormánypárti Hoppál nyert 40%-kal. Vagyis hiába voltak többen, akik változást akartak, a megosztottság és a koordináció hiánya miatt Hoppál könnyedén hozta a kerületet.

Most viszont van lehetőség együttműködni, és az előválasztáson eldönteni, ki a legesélyesebb, leginkább támogatott ellenzéki jelölt a Fidesz jelöltje ellen.

Hirdetés