30.7 C
Komló
2024. június 22.
spot_img
KezdőlapCsaládSok a megoldásra váró feladat - ma van a nemzetközi gyermeknap

Sok a megoldásra váró feladat – ma van a nemzetközi gyermeknap

Legyen minden nap gyereknap – legalábbis a gyermekek szempontjából mindenképpen. Ma, május utolsó vasárnapján tartjuk Magyarországon a gyermeknapot, amelyet 1950 óta tartanak, előtte (1931-től) gyermekhétnek hívták és egy hétig tartott. Talán lehetne most is így. 

Nem kellenek ahhoz statisztikai felmérések, hogy tudjuk, Magyarország az egyik legrosszabb helyzetű ország az EU-ban a gyerekszegénység tekintetében: minden harmadik gyerek szegénységben él.  Ha a gyerekek a születésüktől kezdve nem kapják meg a megfelelő ellátást, nem megfelelő körülmények között élnek, az hosszú távon a társadalomnak is rossz. Egy hátrányos helyzetű gyereknek szinte esélye sincs továbbtanulni akkor, ha az alapokat nem kapta meg.

Az alapokhoz tartozik például a megfelelő táplálkozás, amely sajnos ma hazánkban sok családnál problémát jelent. Elég csak abba belegondolni, ha van egy közfoglalkoztatott bérből élő apuka és anyuka ahol van, egy vagy két gyerek ott már a számlák kifizetése után nem kell sokat gondolkodni, hogy mi legyen a vacsora, mert a vajas vagy a zsíros kenyér közül lehet csak választani, de hónap végén már lehet választási lehetőség sincs. Amikor egy szegénységben élő gyerekről beszélünk, aki nem kapja meg a megfelelő ellátást, nem tud elmenni egy osztálykirándulásra, karácsonykor egy fenyőfát sem tud venni a családja az ajándékokról meg csak álmodozik, a játékok nagy részét csak a televízióból ismeri, akkor kellene elgondolkodni azon mi a fontos, hova kellene a támogatásokat adni. Ezek a valós problémák sürgősen megoldásra várnak, de legtöbbször, akik a jogszabályokat alkotják vagy beleszólásuk lenne ők nem élik át nap mint nap azt a küzdelmet, amit egy szegénységben élő család.

Ha nem is egyszerű, de nekünk felnőtteknek az (is) a feladatunk, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy gyerekeinknek a lehető legjobb gyerekkort adjuk, hiszen ennek eredményét majd felnőttként fogják megtapasztalni, pozitív és ha van negatív hatásait érezni.

Ma gyermeknapon számos programmal várják a gyerkőcöket, de ami fontos, ne csak ezen az egy napon legyenek a középpontban. Szóljon nekik minden nap arról, milyen jó gyereknek lenni, és felnőttként ezzel a szemlélettel neveljék majd a saját gyereküket is.

„Országunk helyzetét az fogja meghatározni holnap, hogy vannak a gyermekek ma.”

(fotó:pixabay.com)

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más