2022. június 29.
KezdőlapCsaládEzért is szeretjük a decembert: eljött a meleg italok időszaka

Ezért is szeretjük a decembert: eljött a meleg italok időszaka

Ha december, akkor tél, ünnepek … és forró italok időszaka. A hideg zimankóban sokszor nem is vágyunk másra, csak arra, hogy egy finom forró italt elkortyolhassunk. Meleg tea, forralt bor – ezeket bármelyik karácsonyi vásárban megvehetjük, és ezáltal a hidegérzetünket valamelyest tudjuk csökkenteni.

Otthon a kanapén egy jó film nézése közben, vagy egy izgalmas könyv olvasásánál is ünnepi hangulatot teremthetünk az olykor különleges, vagy csak simán a forró italokkal.

Néhány éve jelentek meg a piacon a kapszulás kávéfőzők, amellyel nem bonyolult dolog a forró csokoládé elkészítése. Van viszont számos recept arra, hogyan készíthetünk gyerekeknek, felnőtteknek ínycsiklandozó téli finomságokat.

Íme néhány recept:

Gyerekpuncs
A gyerekpuncs alkoholt ugyan nem tartalmaz, de finomabbnál finomabb gyümölcsleveket, teát, mézet igen.

 Hozzávalók:
– fél liter erősre főzött gyümölcstea
– fél liter frissen facsart narancslé
– fél liter almalé
– 1 citrom leve
– 1 teáskanál őrölt fahéj vagy 2-3 egész fahéj
– 5 evőkanál méz

( bodzalé ízlés szerint)
Főzzünk erős gyümölcsteát, vegyük ki a filtert vagy a teatojást, majd öntsük egy nagyobb edénybe. Adjuk hozzá a frissen facsart narancs- és citromlevet, majd keverjük bele az almalevet, a mézet vagy cukrot és a bodzalevet. A végén dobjuk bele a fahéjat, majd forraljuk öt percig. Ha egy kicsit kihűlt, tálalhatjuk.

Tippek: Bodzalét lehet helyettesíteni bodzaszörppel is, és az elkészült italt fel lehet turbózni gyümölcsdarabokkal pl: naranccsal, mandarinnal, almával vagy ananásszal.

 

Téli bólé (felnőtteknek)Ez egy olyan nagyszerű téli ital, amelybe azt lehet pakolni, amit szeretnénk, ami otthon van vagy amit az ízlésünk megkíván. Pezsgőt, bort, gyümölcslevet, befőttet, friss gyümölcsöt és még sorolhatnánk. Számos variáció van, a sok közül az egyik:

Hozzávalók:
– 15 dkg cukor
– fél liter  liter víz
– 1 üveg vörösbor
– 3 alma

(ízlés szerint fahéj)

Hámozzuk meg és daraboljuk fel az almát, a felét tegyük félre, a másik felének pedig préseljük ki a levét. Az alma héját se dobjuk ki! A cukrot forraljuk fel a vízben, hogy szirupot kapjunk, majd öntsük hozzá a friss almalevet, az alma héját és az almadarabokat. Főzzük össze, majd szedjük ki a héjakat. Adjuk hozzá a vörösbort, és melegítsük fel. Egy-két almadarabot tegyünk a poharakba, majd öntsük rá a forralt bort, és melegen tálaljuk.

Tipp: A téli italokhoz elengedhetetlen fűszerei a fahéj, ánizs, szegfűszeg ezekkel lehet ízesíteni a bólét. Az intenzívebb íz hatás érdekében lehet több gyümölcsöt használni pl.: cseresznye – vagy meggybefőtt, narancs, mandarin.

Forró fehér csoki
Biztosan állíthatjuk, hogy a téli italok közül a forró csoki az egyik kedvenc. Gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen kortyolgatják. Elkészítése egyszerű a végeredmény pedig önmagáért beszél. Egy recept a sok közül.

 Hozzávalók:
– 1 liter tej
– 20 dkg fehér csokoládé
– vaníliás cukor ízlés szerint

A darabokra tört fehér csokoládét kis lángon olvasszuk fel egy kevés tejben, folyamatosan kevergetve, mert könnyen leég. Ha már csomómentes a csokikrém, lassan adagoljuk hozzá a többi tejet és a vaníliás cukrot. Amikor felforrt, levehetjük a tűzről és bögrébe töltve tálalhatjuk.

Tipp: Az elkészült italt díszíthetjük gyümölcsdarabokkal, tejszínhabbal.

Természetesen ne feledjük el a klasszikus forró italokat sem pl.: egy finom kamilla tea gyömbérrel, mézzel vagy különböző gyógyteák, gyümölcsteák … Ezek mind a téli hónapok “kellékei”.

(fotó: pixabay.com)

További cikkeink
- Hirdetés -spot_img

Minden más

Random