26.7 C
Komló
2024. június 22.
spot_img
KezdőlapCsaládA betegség nem válogat, bárki érintett lehet

A betegség nem válogat, bárki érintett lehet

 „Az egészség kincs!”, tartja a mondás, amit komolyan is kell(ene) venni.  A statisztikák arról árulkodnak, hogy az emberek többsége még mindig nem jár el a rendszeres szűrővizsgálatokra, pedig sok megbetegedés gyógyítható, ha időben észreveszik.

 

Általában csak akkor fordulunk orvoshoz, amikor már késő, és csupán a páciens életének meghosszabbítása a kimondott-kimondatlan cél. „Az esély soha nem veszik el”- mondják a szakemberek, mindig bízni kell. Nehéz feladat, de fel kell ismernie azt is, hogy milyen változások várhatóak az életében, át kell rendeznie a mindennapjait, miközben el kell tudnia viselni, hogy bizonytalan a jövő. Városunkban már tizennyolc éve működik egy klub, amely nagyon sok érintett beteget és hozzátartozót segített át a nehéz időszakon. A daganatos betegség nem válogat, kortól, nemtől függetlenül bárki érintett lehet. Szekeres Ernőt a komlói Új Nap Klub (Rákbetegek Országos Szövetségének komlói tagszervezete) vezetőjét kérdeztem, annak apropóján, hogy október a mellrák elleni küzdelem hónapja.

  • Jól tudom, hogy még mindig kevesen járnak el a kötelező szűrővizsgálatokra? Úgy is fogalmazhatnék, hogy mindig ugyanazok az emberek. 

Szekeres Ernő: Igen sajnos ez évek alatt nem változott, a szűrések száma még mindig kevés, annak ellenére, hogy számos figyelemfelkeltő kampány készül ezzel kapcsolatosan. A behívottak felderítési száma 100/2-höz, a szűrőbuszos 100/14-hez, tehát nagyon fontosak lennének a szűrések, és az, hogy időben forduljunk orvoshoz.

  • Ha időben észlelik a betegséget milyen eséllyel gyógyítható?

Sz. E.: Az időben diagnosztizált betegség  gyógyulási esélye akár 95% is lehet, persze ez nagyon sok mindentől függ pl.: a daganat típustól, életmódtól.

  • Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Az emlőrák az egyik legelterjedtebb daganatos betegség a nők között. Itt is a megelőzés a legfontosabb?

Sz. E.: A mellráknál a gyógyulási esély igen magas, ezért fontos a rendszeres önvizsgálat: a menstruáció utáni 10. napon érdemes és nagyon fontos elvégezni. Ha bármit észlel, azonnal orvoshoz kell fordulni. 45 év felett kötelező a szűrés, de sajnos a statisztika adatok azt mutatják, hogy fiatal korban is kialakulhat a betegség, ezért célszerű már akár 20-25 évesen szűrővizsgálatra menni. Náluk az ultrahangos vizsgálatot szokták javasolni.  Akármilyen is az egészségügy, az ÉLET a legfontosabb.

  • Sokan ismerik az Új Nap Klubot, de azért mondjuk el, hol található az iroda.

Sz. E.: Irodánk megtalálható Komlón, a Kossuth L. u.  97. szám alatt kedden: 9-12 és csütörtökön: 14-16 óráig. Emellett a Facebookon is van egy nyilvános csoportunk.

 

Az Új Nap Klub

Megelőzés!

Ebbe sok minden beletartozik, például az életmódváltoztatás, amelyhez hozzákapcsolhatjuk a rendszeres szűrővizsgálatokat. A műszeres szűrések segítségével a kézzel még nem tapintható elváltozásokat is ki lehet mutatni. A vizsgálat nem jár fájdalommal és pár percnél többet nem vesz igénybe. Itt is felhívnám nőtársaim figyelmét, hogy járjanak el a rendszeres szűrővizsgálatokra, valamint, ha elváltozást vagy fájdalmat észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz, hiszen a korai felismerés életet menthet.  Nancy G. Brinker a Susan G. Komen Emlőrák Alapítvány alapítója. „Nyerjük meg  a versenyt!” című könyvében őszintén ír az emlőrák leküzdéséről, amely tanulság lehet minden nő számára. „Azért írtam e könyvet, hogy legyen jó barátja önnek, vagy annak, aki fontos az ön számára.”

Fotó: pixabay.com

 

 

 

 

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más