12.7 C
Komló
2024. március 29.
spot_img
KezdőlapMinden másVan egy kis gond a fagyasztott kukoricákkal

Van egy kis gond a fagyasztott kukoricákkal

Figyelmeztetés – Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzései és Járványvédelmi Központ (ECDC) múlt héten közzétett értékelésében a gyorsfagyasztott kukoricát hozza összefüggésbe az öt EU tagállamot érintő Listeria monocytogenes járvánnyal. 2015-től 2018 márciusáig 32 megbetegedést jelentettek.

A fertőzésveszély megszüntethető, ha a gyorsfagyasztott zöldségeket hőkezelést követően fogyasztják el, ezért a Nébih felhívja a vásárlók, a közétkeztetők és a vendéglátók figyelmét, hogy ezeket a termékeket minden esetben főzzék meg! A biztonságos előkészítés érdekében a gyorsfagyasztott zöldségeket percekig minimum 75˚C fokon kell tartani, azaz 2-3 percig szükséges forralni ahhoz, hogy a szemek közepe is elérje ezt a kritikus hőmérsékletet.

A fotó illusztráció, forrás: pixabay.com

A Listeria monocytogenesről

A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Érzékeny csoport: a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek.

További információ a Listeria-ról ITT

Forrás: NÉBIH

Címlapkép: egészségtükör.hu

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más