Család

Nem csak a gyerekek kedvence a palacsinta

Nem túlzás azt állítani, hogy a palacsintát mindenki szereti. Ennek a nagyszerű és egyszerű desszertnek számos variációját ismerjük, legfőképpen amikor az édes palacsintára gondolunk.

Az első élményünk a palacsintával még gyerekkorunkban volt. Édesanyánk órák hosszat állt a tűzhely mellett és próbálta olyan tempóban sütni, ahogy mi ettük, ez vagy összejött, vagy türelmesen várnunk kellett. Tésztája is nagyon finom volt, de a részletek a töltelékekben rejlenek. Volt kakaós, diós, túrós és természetesen a nagymama baracklekvárja sem maradhatott el. Az illata egyedi, néhány darab után szinte az egész lépcsőház a palacsinta illatában “úszott”, érezni lehetett, hogy valamelyik lakónak finom uzsonnája lesz, majd a nyitott ablaknak köszönhetően kis idő múlva a fél utca érezte az illatot és talán a szomszédok is nekiálltak sütni. Annak idején látványos gasztroműsorok helyet így kaptak kedvet az emberek egy jó desszert elkészítéséhez.

A palacsintatésztának több változata van pl.:  sima liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet is használhatunk a töltelék meg mindenki ízlésére és fantáziájára van bízva.

Ha már valaki a sokadik palacsintasütésnek áll neki nem méri a hozzávalókat – de így van ez más étel készítésénél is – hanem “érzésre” adagolja, de azért megpróbálom leírni kb. miből mennyi szükséges.

Hozzávalók:

  • 2 db tojás
  • 7-8 dl folyadék (fele tej, fele víz vagy szóda)
  • 1 kávéskanál szőlőcukor
  • 10-12 evőkanál liszt (ha teljes kiőrlésű lisztet használunk akkor kb.: fele-fele arányban a fehér liszttel és a teljes kiőrlésű lisztnél több folyadék is kell de amikor a tésztát keverjük ezt látszani fog)
  • egy csipet só
  • 1 db citrom reszelt héja
  • olja vagy kókuszzsír

Töltelékhez:

Kakaópor, túró, fahéj, lekvár, dió – ki mivel szereti

Elkészítése:

A tojásokat, cukrot, sót, tejet, reszelt citromhéjat elkeverjük a liszttel, és amikor már sima hozzáöntjük a vizet (szódát) és teljesen csomómentesre keverjük addig amíg egy tejszín sűrűségű tésztát nem kapunk. Az állagán múlik minden szóval, ha a tapétaragasztóhoz hasonlít, akkor a hozzávalókon még variálni kell pl: folyadékkal. Nagyanyáink azt mondják, hogy akkor jó a palacsintatészta, ha egy órát állni hagyjuk. Nos, ez nálunk ritkán fordul elő, hiszen azonnal sütni kell.

Tippek:

A tálalásnál hajthatjuk negyedbe, háromszögbe vagy csak egyszerűen felcsavarhatjuk és csokiöntettel, tejszínhabbal, gyümölcsökkel fogyaszthatjuk.

A túrós palacsintát akár meg is süthetjük. Megtöltjük a palacsintákat kb.: 10-12 darabot, hőálló tálba tesszük, megkenjük a tetejét tejföllel és előmelegített sütőben megsütjük ( 180 fokon kb.: 25 perc).

Jó étvágyat!

(fotó: pixabay.com)

 

 

Szólj hozzá!