19.7 C
Komló
2024. március 29.
spot_img
KezdőlapCsaládHúsvét közeledik, fókuszban a tojás

Húsvét közeledik, fókuszban a tojás

Az időjárás nem éppen a húsvétra emlékeztet, de a ettől függetlenül tudjuk, hogy néhány nap múlva itt lesz. Minden ünnepnek megvannak a tradicionális ételei, és ez alól a húsvét sem kivétel. Igaz, az étkezési szokások tekintetében Európában különbözőek vannak jelen.

A hús, tojás és az édesség szinte mindenhol a menük alapja, de ahány ország, annyi féle szokás. Magyarországon elsősorban a füstölt sonka terjedt el, de a hiedelmekkel ellentétben a negyven napos böjt után nem sonkát fogyasztottak, hanem bárányt, és ez a szokás még mindig így van Görögországban. A szalámit és a kolbászféléket Olaszországban a húsvéti ételek közé sorolják, valamint van egy jellegzetes szalámi féléjük a Capocollo, amelyet a hagyományos sajttortájukhoz kínálnak.

Valamennyi országban a húsfélék hagyományos kísérője a torma – amelynek ízesítése országonként különböző – valamint a sok friss zöldség, amelyet nyersen saláták formájában tálalnak az ünnepi asztalra.

A legtöbb tojásos étel húsvétkor készül, pedig az év minden napján bátran lehet  fogyasztani, hiszen egy egészséges és sokféleképpen variálható ételről beszélünk.

Ha kellene néhány ötlet az ünnepi menühöz, itt van kettő:

Sárgarépakrémmel töltött tojások

Hozzávalók:

  • 7 közepes sárgarépa
  • 8 evőkanál krémsajt
  • 7 tojás
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • ízlés szerint só, őrölt bors
  • bébirépa a díszítéshez

Elkészítése:

A megpárolt sárgarépát, a krémsajtot, a sót, az őrölt borst összekeverjük, majd a megfőtt tojások sárgáját is hozzáadjuk, ízesítjük és pürés állagúra keverjük. A kész krémet egy habzsákba töltjük és a tojásfehérjékbe nyomjuk a krémet.

Tippek:

A tojásokat bébirépával, koktélparadicsommal, zöldhagymával díszíthetjük.

 

Tojássaláta

Hozzávalók:

  • 8 tojás
  • 4 paradicsom
  • 4 zöldhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • ízlés szerint só

Tojásokat keményre főzzük, majd a zöldségekkel együtt felvágjuk (a paradicsom belsejét vegyük ki), és egy tálalóedénybe tesszük. Salátaöntetet készítünk hozzá.

Salátaöntethez:

  •  3 ek mustár vagy 1,5 ek mustár és 2 tk dijoni mustár
  • 1,5 dl tejszín (20%)
  • ízlés szerint só, frissen őrölt bors

Jó étvágyat!

(fotó: femcafe.hu)

 

 

- Hirdetés -spot_img

Kövess minket

8,536RajongókTetszik
60KövetőKövetés
29FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -spot_img
- Hirdetés -spot_img

Minden más