Család

Generációk kedvence: almás pite

Egy finom és egyszerű almás pite uzsonnára vagy vacsorára? Erre kevesen mondanak nemet, talán csak az, aki nem szereti. Mi ennek a klasszikus és finom desszertnek a titka? Ez ízléstől függ, hiszen van, aki sok almával szereti, van, aki a fahéj intenzív ízét szeretné érezni a süteményben és vagyok pl.: én, nekem az anyukám almás pitéje a legjobb, ez a titok.

Nézzünk egy gyors és egyszerű receptet.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj vagy zsír
  • 0,5 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 ek szőlőcukor
  • 5 ek tejföl
  • 2 tojás

 Töltelék:

  • 2 kg alma
  • szőlőcukor (adagolása attól függ milyen édes az alma)
  • fahéj (ízlés szerint)

Elkészítése:

A lisztet a sóval és a sütőporral elkeverjük, majd hozzáadjuk felkockázott vajat (vagy a zsírt) és összekeverjük. Ezután következik a süteményünk többi összetevője a cukor, vaníliás cukor, tojás és a tejföl. A tésztánkat jól összegyúrjuk és 2 egyenlő részre osztjuk. Az egyik lapot egy közepes tepsi méretre kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe beleigazgatjuk.

A lereszelt alma levét kinyomkodjuk és cukorral, fahéjjal (ízlés szerint) összekeverjük.  A tepsiben lévő tésztára rátesszük, egyenletesen befedjük vele, a kinyújtott másik tésztalapot a tetejére tesszük.

A 180 fokra előmelegített sütőben kb.: 35  percig sütjük.

Tippek:

Aki szereti a szegfűszeget, használhat a sütemény elkészítésénél ezzel nem fogja elrontani. Ha szép, ünnepi formát szeretnénk a desszertünknek , akkor tegyük tortaformába és süssük meg abban, A tetejét rácsos tésztával is befedhetjük, nagyon mutatós tud lenni.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!